Annons
X
Annons
X

Därför klarar vi inte att lära av New York

Svenska politiker och ledande poliser har åkt skytteltrafik till New York. Men de har knappast lärt sig något. Misslyckandena när det gäller brottsbekämpning fortsätter skriver tidigare generalkonsul Olle Wästberg och menar att det som skiljer oss åt är synen på ansvar för polisens chefer.

Poliser tar examen vid en ceremoni i New York. Brottsligheten i staden har minskat radikalt. Varför lyckas New York där Sverige misslyckas? Den frågan ställer Olle Wästberg, tidigare generalkonsul i New York.
Poliser tar examen vid en ceremoni i New York. Brottsligheten i staden har minskat radikalt. Varför lyckas New York där Sverige misslyckas? Den frågan ställer Olle Wästberg, tidigare generalkonsul i New York. Foto: SETH WENIG/AP

BRÄNNPUNKT | BROTTSBEKÄMPNING

Huvudsakerna i strategin är att man mäter antalet brott och att man håller polischeferna ansvariga för att brottsligheten ska minska, inte öka.
Olle Wästberg

Den 26 november förra året rapporterades i New York ingen enda skottlossning eller knivskärning. Det var den fredligaste dagen i storstaden sedan indianerna behärskade Manhattan.

Förra året skedde 414 mord i New York, det lägsta talet på 40 år – trots att staden vuxit med flera miljoner invånare. 1990 var antalet mord 2262. Antalet våldtäkter har mer än halverats sedan 1990.

Annons
X

Alla brottstyper har minskat, bilstölder från 146925 till 8065. Det innebär att nästan 140000 människor sluppit kostnader, tidsspillan och problem. Sista året har tillgreppsbrotten ökat, vilket helt och hållet beror på stölder av iPhone och iPad.

New York har blivit USA:s säkraste storstad och en av världens minst brottsbelastade storstäder. Om polischefen Ray Kelly, 70, skulle välja att ställa upp i borgmästarvalet blir han vald med stor majoritet.

Samtidigt gör den svenska polisen fiasko efter fiasko och justieministern vet inte riktigt vad hon ska göra åt saken.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Svenska politiker och ledande poliser har åkt skytteltrafik till New York. Men de har knappast lärt sig något.

  Två viktiga saker skiljer New Yorks angreppsätt från det svenska. Den första är vad man mäter. Man mäter inter uppklarningsprocent, utan anmälda brott. Den polischef som lyckas är den som får ner brottsligheten i sitt område.

  Det innebär att man inriktar sig rätt mycket på förebyggande verksamhet och att försöka kväva problem i sin linda.

  Alla andra mått leder lätt fel. Mäter man aktiviteter kan det bli som när svensk polis står utanför godtemplarlogen och tar utandningsprov. Stor aktivitet och låg effekt. Att klara upp brott är naturligtvis centralt i polisarbetet – men är ännu bättre att brotten inte begås.

  Det sägs ibland att USA genom att fängsla brottslingar under mycket lång tid på ett inhumant sätt håller busar borta från gatan. Det är inte sant i New York; där har antalet i fängelse drastiskt minskat. Sambandet är ganska självklart: Begås färre brott kommer färre i fängelse.

  Det finns naturligtvis alltid en risk att statistiken manipuleras och att lokal polis försöker avråda drabbade från att anmäla. I början av det nya brottsbekämpningssystemet i New York var det inte ovanligt. Men genom revisorer, stickprov och större kunskap hos allmänheten har det i stort sett försvunnit.

  Den andra skillnaden är att ansvar utkrävs av de lokala polischeferna. Systemet för uppföljning av polisarbetet i New York kallas CompStat. De 115 lokala polischeferna samlas, normalt två gånger i veckan, och med ett avancerat statistiskt system går man igenom brottsutvecklingen. Polischefen och oftast borgmästaren är närvarande.

  Jag var med på ett CompStat-möte för några år sedan. Ett distrikt i Brooklyn stod ut genom att antalet misshandelsfall hade ökat snabbt. Polischefen fick frågan v ad det berodde på. Han svarade – som säkert också svenska chefer skulle ha gjort – men brist på resurser.

  – Hur många fler behöver du, frågade polischefen.

  – Tio, svarande han.

  – Ok, du har tio extrapersonal där på måndag.

  Staden har en reservstyrka man kan sätta in. Men polischefen visste också att ifall han inte fick bukt med brottsutvecklingen skulle slutsatsen vara att det inte rörde sig om brist på resurser, utan om dåligt polisarbete och dålig ledning. Och då skulle han vara utbytt om några veckor. Ansvaret ligger på de lokala polischeferna – och det utkrävs.

  Trycket på politikerna och polischefen är stort. Varje medborgare kan prenumerera på ett veckobrev från polisen om just sitt bostadsområde. I brevet står inte bara vilka festivaler eller demonstrationer som fått tillstånd, vilka störningar som beräknas i trafiken, utan också hur många brott som begåtts i området. Det mobiliserar medborgarnas krav på polisen.

  Det svenska polisfacket skulle säkert inte gå med på att polischefer som misslyckas sparkas på kort varsel – men det amerikanska polisfacket är också starkt och har dragit slutsatsen att de har allt att vinna på att polisarbetet fungerar.

  Det var borgmästaren Rudy Giuliani som 1994 lade om brottsbekämpningen i New York efter det riktlinjer som fortfarande tillämpas. Det sägs ibland att framgången beror på demografin. De stora årskullarna lämnade tonåren just de år den nya strategin började tillämpas och den fria aborten infördes på 80-talet så att färre oönskade barn föddes. Skulle det vara sant skulle brottsligheten minskat samtidigt i till exempel Washington DC där demografi och abortpraxis var likadan.

  Det är ett missförstånd att kärnan i Giulianis politik var nolltolerans. Han och hans medarbetare var influerade av forskarna James Q. Wilsons and George L. Kellings upptäckter om ”Broken Windows”, det vill säga att om ett fönster krossas i ett kvarter och ingen lagar det dröjer det inte länge förrän nästa ruta pangas och så småningom går hela området ner sig. Därför måste man arbeta också med småbrott och den allmänna livskvaliteten.

  Det gör man i New York. Och det är viktigt, inte minst i socialt utsatta områden. Men huvudsakerna i strategin är att man mäter antalet brott och att man håller polischeferna ansvariga för att brottsligheten ska minska, inte öka.

  ”Kärnan i civilisationen är att man kan gå på gatan utan att behöva titta sig över axeln”, sa borgmästare Michael Bloomberg när han för några dagar sedan presenterade den senaste statistiken.

  Om antalet brott i New York legat kvar på 1990 års nivå hade cirka 20000 fler människor blivit dödade och över 10000 fler kvinnor blivit våldtagna.

  En effektiv brottsbekämpning är en humanitär insats.

  OLLE WÄSTBERG

  tidigare generalkonsul i New York

  Annons
  Annons
  X

  Poliser tar examen vid en ceremoni i New York. Brottsligheten i staden har minskat radikalt. Varför lyckas New York där Sverige misslyckas? Den frågan ställer Olle Wästberg, tidigare generalkonsul i New York.

  Foto: SETH WENIG/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X