Annons

Håkan Lindgren:Därför kan USA komma att ge Trump fyra år till

Tidigare i veckan höll Donald Trump sitt första kampanjframträdande efter insjuknandet i covid-19, i Sanford, Florida.
Tidigare i veckan höll Donald Trump sitt första kampanjframträdande efter insjuknandet i covid-19, i Sanford, Florida. Foto: Don Montague/TT

Hans väljare ser honom som sin företrädare gentemot en ondsint omvärld, och om han säger eller gör något dumt så gör han det för deras skull. I sin nya bok om fenomenet Trump beskriver Erik Åsard ett politiskt klimat som har förlorat varje spår av rationalitet.

Under strecket
Publicerad

Läser jag lite för mycket om Donald Trump slutar det med att jag tänker på ”Politiska fiktioner”, Joan Didions essäbok om de amerikanska presidentvalen 1988–2000. Hon visade hur en valkampanj gick till på den gamla goda tiden, 30 år före Trump.

Redan då hade valrörelsen avlägsnat sig så mycket från medborgarnas vardagsliv att den lika gärna kunde utspela sig på en rymdstation. Massmedier och kandidaternas kampanjorganisationer hade förenats i en ohälsosam branschfest. Att många vände ryggen till cirkusen och avstod från att rösta var bara bra, enligt en av de politiska insiders som kom till tals i boken – de väljare som ingen brydde sig om hade börjat sortera bort sig själva. I ett sådant läge är det bara en tidsfråga innan det dyker upp en skrupelfri kandidat som påstår sig vara emot ”eliten”.

Annons
Annons
Annons