Annons

Jenny Jägerfeld:Därför kan långa människor vara smartare än korta

Rob Schneider i komedin ”Deuce Bigalow – Male Gigolo” från 1999.
Rob Schneider i komedin ”Deuce Bigalow – Male Gigolo” från 1999. Foto: TT

Jo, det är sant. Långa människor är i regel mer intelligenta än vi korta. Alltifrån hälsotillstånd till sexuellt urval har lyfts fram – och avfärdats – som tänkbara förklaringar. Kanske ligger svaret i en slags självuppfyllande profetia.

Under strecket
Publicerad

Långa människor är smartare än korta människor. Det är ett faktum som många tycker är ganska förvånande (och om man är kort som jag, dessutom aningen kränkande). Jag säger inte att Goliat var smartare än David, eller att basketspelare alltid är intellektuellt överlägsna gymnaster. Men man kan faktiskt se en liten korrelation mellan att vara lång och att vara intelligent.

När man gjort intelligenstest på långa respektive korta personer och jämfört resultatet framkommer en statistiskt signifikant skillnad på cirka 3–4 poäng på en normalfördelningskurva där 100 är genomsnittet. Skillnaden är alltså inte enorm, men det är ändå ett mönster som återfunnits i en mängd olika studier under de senaste femtio åren. Korrelationen existerar i såväl i rikare som fattigare länder och oberoende av ålder.

Annons
Annons
Annons