Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Hälsa

Därför kan du inte bara äta en chokladbit

När man väl börjat äta skräpmat är det svårt att sluta – men det finns knep att ta till.

Text: Sophie Tisell - 27 mars 2019
Annons

Har du någon gång tänkt att du bara ska äta en chokladbit, för att några minuter senare ha stoppat i dig en hel chokladkaka? Tyvärr är vi biologiskt funtade så. Men det finns sätt att stå emot den där chokladbiten, kakan eller chipspåsen.

Att vi blir beroende av skräpmat har sin evolutionära förklaring. Våra förfäder behövde socker, salt och fetter för att överleva och därför utvecklades ett sådant sug, förklarar läkaren Darria Long Gillespie i en artikel från CNN.

När människan senare började producera mat som enbart innehöll socker, salt eller fetter hängde hjärnan inte med. Vår miljö förändrades, men våra hjärnor och kroppar kunde inte anpassa sig till det stora utbudet av skräpmat.

– Skräpmat innehåller mycket socker, fett, smakämnen som ger ett belöningspåslag i hjärnan. Det gör att vi vill ha mer och mer tills vi är mätta. Att bara äta lite är svårt eftersom mat och ätande är intimt ihopkopplat med positiva känslor och det är väldigt starka signaler, förklarar överviktsforskaren Erik Hemmingsson, som skrivit boken Slutbantat.
Att vi inte får samma sug för nyttiga grönsaker som grönkål, broccoli eller morötter beror helt enkelt på att de inte ger hjärnan samma skarpa belöningskick.

– Det gör att vi får en mycket bättre balans på intaget och därför blir vi inte beroende av morötter på samma sätt, säger han

Hur gör man då för att undvika sockerfällan? Long Gillespie tipsar om att se upp för sockerfällor i den dagliga kosten. Att kontrollera portionsstorleken är också viktigt. I forskning har man sett att folk äter mindre choklad om godsaken är paketerad i små chokladkolor än om man får en stor chokladkaka.

Huruvida det går att kontrollera sitt sockerintag skiljer sig från person till person menar Erik.
– Med lite övning kan vi gradvis lära oss att hantera skräpmaten bättre och äta den med måtta. Men se upp under stressiga perioder, då är det extra svårt att stå emot, varnar han.

Annons