Annons

Då kan du få tillbaka vinstskatten

Nya regler gör det möjligt att få tillbaka redan inbetalad vinstskatt.
Nya regler gör det möjligt att få tillbaka redan inbetalad vinstskatt.

Har du sålt en bostad efter 2014? Då kan du få tillbaka 10 000-tals kronor. Anledningen är att uppskovsräntan slopades vid årsskiftet – en regeländring som innebär att de som redan betalat in vinstskatt kan få den tillbaka.

Uppskovsräntan slopades vid årsskiftet. Det innebär att det blir kostnadsfritt att skjuta upp inbetalningen av vinstskatten efter en bostadsförsäljning. Förhoppningen är att de nya reglerna ska minska inlåsningseffekten på bostadsmarknaden. Dessutom kan förändringen också påverka dig om du sålt en bostad efter 2014.

Efter en bostadsförsäljning är det som bekant många som funderar på om man ska begära uppskov med att betala in vinstskatten. Begär man uppskov har man tidigare fått betala en ränta på 0,5 procent på vinsten.

Dyr lösning

När man säljer en bostad med vinst ska man betala vinstskatt med 22 procent. Har du sålt bostaden med 100  000 kronor i vinst ska alltså 22 000 betalas in i vinstskatt. För de som i samband med försäljningen har eller ska köpa en ny bostad finns en möjlighet att skjuta fram beskattningen av hela eller delar av vinsten och det kallas för uppskov.

Uppskovsräntan var fram till 1 januari 0,5 procent och har räknats på summan som du sökt uppskov för. Uppskovsräntan har motsvarat ett vanligt lån med 3,25 procent i ränta, bland annat för att den inte är avdragsgill. De senaste årens låga räntor har gjort detta till en jämförelsevis dyr lösning och en del har därför hellre valt att låna upp denna summa genom att utöka bostadslånen eller betala in vinstskatten direkt.

Ompröva deklarationen

Har du redan betalat in din vinstskatt har du möjlighet att få din deklaration omprövad i efterhand. Detta går att göra för de sex senaste deklarationerna.

I år har du alltså har möjlighet att begära omprövning av inkomstår 2015 och senare. Genom att göra detta kan du som valt att inte begära uppskov med vinst, eller som har återfört en del av uppskov till beskattning, korrigera detta i efterhand.

Det innebär att du kan få tillbaka den vinstskatt du har betalat in sedan 2015. Begär du uppskov i efterhand kommer du få betala uppskovsränta för de åren som du korrigerar men slipper betala någon ränta alls från och med deklarationsåret 2021.

Så länge du äger ersättningsbostaden, det vill säga den bostaden du köpte i stället för den du sålde med vinst och fick uppskov för, kan du ha kvar uppskovet. Om du säljer eller på annat sätt överlåter bostaden eller din andel av bostaden till en ny ägare ska uppskovet tas upp till beskattning igen och vinstskatten ska vanligtvis betalas in.

Om du skulle få tillbaka pengar från staten kan du överväga att minska ditt bostadslån – och på så sätt hamna under en amorteringsgräns. Om du hamnar under 65 procent i belåningsgrad kan du flytta ditt bostadslån till Hypoteket. Med tanke på att Hypoteket i dag erbjuder en ränta på 1,05* procent kan det kapa dina kostnader för bostadslånet ordentligt.

Hypoteket i korthet

  • Hypoteket har enligt Trustpilot Sveriges nöjdaste bolånekunder med betyg 4,7 av 5.
  • Lägsta bolåneräntan är 1,05% bundet i ett helt år – prutat och klart och utan helkundskrav.
  • Helt digitalt ansökningsflöde, allt sköts via BankID, mobiltelefon eller dator och tar bara några minuter.
  • Bostadens belåningsgrad får inte vara högre än 65 procent.
  • Hypoteket har lånat ut drygt över 9 miljarder kronor till svenska bolånekunder.
  • Kundstocken består av ca 9 000 bolånekunder och växer stabilt.

*Effektiv ränta 1,06%, beräknat på 1 MSEK med 1 års bunden ränta och 30 års återbetalningstid, totalbelopp 1 267 881 kr. Villkor för räntan är belåningsgrad under 65%.

Annons
Detta är en annons från Hypoteket, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.