Dina dåliga lösenord kan leda till fullskaligt krig

PODD | De har slagit ut bränsleförsörjningen i USA och kassasystemet på Coop i Sverige. Men plötsligt försvann det ryska hackernätverket spårlöst. Det skulle visa sig att det var USA som fått nog.

Under strecket
SvD
Publicerad
Annons

Mitt i sommarens semesterlunk fick många svenskar uppleva konsekvensen av ett pågående cyberkrig. Flera Coop-butiker runt om i landet tvingades stänga efter att kassasystemet slagits ut i en global attack. Attacken riktades mot det amerikanska mjukvaruföretaget Kaseya, som via ett annat företag levererade kassalösningar åt Coop.

Bakom attacken stod den ryska hackergruppen Revil, som tjänat enorma summor på digitala utpressningsattacker de senaste åren.

Men Revil är bara en av många grupper som för ett digitalt krig där målet i vissa fall är pengar, medan det i andra fall är något helt annat. Sverige ligger digitalt i framkant och är därför sårbart, och så enkla saker som vanliga användares lösenord kan vara vägen in för en angripare.

På en kvart får du veta hur cyberkriget som pågår i det dolda faktiskt ser ut och hur rädda vi bör vara för att det ska leda till fullskaligt krig. Med SvD:s techreporter Henning Eklund.

Efter reklamen visas:
Därför kan dina dåliga lösenord leda till fullskaligt krig

Lyssna på Dagens story

Dagens story produceras av Svenska Dagbladet och distribueras av Acast. Förutom att lyssna här på SvD.se kan du även höra podden i följande kanaler:

Hitta podcasten genom att söka efter ”Dagens story” – eller klicka på länkarna.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons