Annons

Thomas Steinfeld:Därför kan covid-19 bli spiken i eurons kista

Idag möts Europeiska rådet (på distans) för att diskutera en återhämtningsfond som svar på coronakrisen.
Idag möts Europeiska rådet (på distans) för att diskutera en återhämtningsfond som svar på coronakrisen. Foto: TT

Sverige är ett av de fyra länder som förespråkar ”sparsamhet” när förhandlingarna idag inleds om hur EU:s ekonomiska stödpaket ska se ut i coronakrisens spår. Under ytan anas en prioritering av den egna ekonomin – som dock missar att alla medlemsländer befinner sig i samma båt.

Under strecket
Publicerad

Under hösten 2008, när finanskrisen hade tagit fart på allvar, lät Sverige kronans värde sjunka med nästan en femtedel gentemot både euron och dollarn. Sänkningen betydde inte bara att svenskarnas utlandsresor blev dyrare, eller att Malmös affärer fylldes med glada danskar, den medförde också en del förskjutningar på den internationella marknaden. De märktes till exempel i Finland, ett land som varit med om att skapa euron. Landets export består till nästan 20 procent av skogsprodukter. Under denna höst stod den finska skogsindustrin plötsligen inför en konkurrent som räknade i devalverade kronor, och som därför kunde leverera samma produkter till lägre priser. Effekten på de finska företagens omsättning var smärtsam. 

Skogsindustrin är inte den enda bransch där Sverige kunnat dra nytta av att förfoga över en egen valuta, och Finland är inte den enda granne som fått betala för att Sverige ska kunna sköta sin ekonomi. Men fråga en finsk skogsbonde om denna historia, så får du höra hur liten skillnaden faktiskt är mellan en lyckad industripolitik och ett öppet rån.

Annons
Annons
Annons