Därför kan Bidens förslag lösa klimatfrågan

Joe Biden.
Joe Biden. Foto: Andrew Harnik/AP

Bidens plan skulle innebära en fyrdubbling av rika länders totala satsningar på grön forskning och utveckling. Visst finns risken att en sådan dramatisk utgiftsökning innebär en viss nivå av slöseri och misshushållning, men i just den här frågan går Biden i precis rätt riktning.

Under strecket
Publicerad
Annons

Med sitt löfte om att spendera 2 000 miljarder dollar på klimatet under de kommande fyra åren gör den amerikanske presidentkandidaten Joe Biden samma vägval som många andra politiker i rika länder redan gjort – kostsamma investeringar i kampen mot den globala uppvärmningen. Tillsammans med sina partikamrater lovar han att göra energisektorn fossilfri senast 2035, och uppnå nettonollutsläpp på nationell nivå senast 2050.

Det har sagts förut, men det behöver sägas igen: den globala uppvärmningen är ett verkligt problem, och vi behöver ta oss an den på klokast möjliga sätt. President Donald Trump har felaktigt hävdat att klimatförändringarna är en bluff, och knappt genomfört någon effektiv klimatpolitik alls. Bättre tillvägagångssätt behövs alltså. Men klimatpanik hjälper inte heller.

Annons
Annons
Annons