Annons
Krönika

Dick Harrison:Därför inleddes andra världskriget redan 1937

Döda kroppar på gatan efter en attack från den japanska armén mot den dåvarande kinesiska huvudstaden Nanjing, december 1937. Hundratusentals kineser utsattes för massakrer och våldtäkter av den japanska kejserliga armén.
Döda kroppar på gatan efter en attack från den japanska armén mot den dåvarande kinesiska huvudstaden Nanjing, december 1937. Hundratusentals kineser utsattes för massakrer och våldtäkter av den japanska kejserliga armén. Foto: TT

I traditionell europeisk historia är det 1939 som gäller: det var då andra världskriget började. Men det är i grund och botten inget annat än en kraftig förenkling av historien, sedd genom västerländska glasögon.

Publicerad

Andra världskriget började inte när Hitlers trupper invaderade Polen utan drygt två år tidigare, när japanerna angrep Kina i juli och augusti 1937.

Överhuvudtaget är kriget mellan Kina och Japan mellan 1937 och 1945 ett av de mest orättvist bortglömda av alla det föregående seklets blodiga kraftmätningar. Orgierna i massmord, våldtäkter, utrensningar och svält var legio, och tragedin blir desto obehagligare av att den ägde rum inför öppen ridå – men trots det har vi västerlänningar valt att glömma den. Omkring 14 miljoner kineser dog som en direkt följd av andra världskriget. Omkring 80 miljoner drevs på flykt. Lägg därtill en omfattande materiell förstörelse och en betydelse för framtiden som knappast kan överskattas. Kriget vanns, mot alla odds, av de kinesiska nationalisterna i Guomindangregimen under Chiang Kai-shek, men de omänskliga ansträngningarna och de stora förlusterna i både civila och militära led resulterade i att staten drabbades av kollaps. Istället upprättades en kommunistisk folkrepublik som vi har vant oss vid att ta för given, men som sannolikt inte hade existerat om det inte varit för andra världskriget.

Annons
Annons
Annons