Annons

Därför har jag ändrat mig om kärnkraft

Jag har inte plötsligt börjat gilla kärnkraft, men jag har insett att klimathotet är så akut att vi måste ta tag i den frågan först. Det skriver Europaparlamentarikern Marit Paulsen (FP), före detta kärnkraftmotståndare.

Publicerad

De senaste dagarna har det väckt en del uppmärksamhet att jag ställer upp på en valaffisch för kärnkraft. Jag vill därför utveckla varför jag bytt åsikt. Jag har inte plötsligt börjat gilla kärnkraft, men jag har insett att klimathotet är så akut att vi måste ta tag i den frågan först. Det som gjorde att jag tvingades ompröva mina tidigare tankar var när jag fick klart för mig att koldioxidhalten i luften nu är så hög att vi kommer att få mer än två graders temperaturhöjning. En sådan kraftig uppvärmning riskerar leda till förödande konsekvenser, särskilt för jordens fattiga. Lyckas vi inte hejda de skenande utsläppen kan situationen bli än värre.

När jag på 1970-talet började engagera mig mot kärnkraften trodde jag att vi skulle ha kommit mycket längre med förnybara energikällor vid det här laget.

Annons
Annons
Annons