Annons

Teresa Küchler:Så försöker Trumps ex-strateg ena Europas extremhöger

Steve Bannon, som tidigare drev högerpopulistiska opinionssajten Breitbart och var Donald Trumps chefsstrateg, vill förena EU-kritiska och nationalistiska högerpartier till en gemensam, populistisk revolution i Europa. Men politikerna han vänder sig till verkar måttligt intresserade av ett sådant samarbete.

Under strecket
Publicerad

Steve Bannon.

Foto: Brynn Anderson/AP

Nigel Farage.

Foto: Alastair Grant/AP

President Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon ihop med Marine Le Pen i mars 2018.

Foto: TT/NTB Scanpix

Steve Bannon.

Foto: Brynn Anderson/AP
Steve Bannon.
Steve Bannon. Foto: Brynn Anderson/AP

BRYSSEL. Bannon, som sparkades från Vita huset efter negativa kommentarer i en bok om Trump och hans familj, vill förena krafterna längst ut till höger på den politiska skalan inför EU-valet i vår.
”Då kommer striden för första gången att stå mellan populisterna och Davos-partierna”, sade Bannon till nätmagasinet The Daily Beast – en anspelning till vad han och hans politiska åsiktsfränder kritiskt beskriver som en global ekonomisk och kulturell elit; de etablerade makthavarna som varje år träffas exklusivt i Davos i Schweiz.

”Högerpopulistisk nationalism är det som kommer. Ni kommer att ha suveräna stater med egna identiteter och egna gränser”, fortsatte Bannon, i vad som lät som ett eko av Europas mesta EU-kritiker, britten Nigel Farage.

Annons
Annons
Annons