X
Annons
X
Kommentar

Peter Alestig: Därför grep hans historia tag i mig

Ytterst få personer som jag har mött i min journalistiska karriär har berört mig i samma utsträckning som Fikru Maru. Hans historia grep tag i mig omedelbart – och ju mer jag hörde om den före detta stridspiloten och numera hjärtläkaren, desto mer fascinerad blev jag. Här är varför.

Läs mer om Frisläppte svenske läkaren

Varför har ingen skrivit om detta? Jag kunde inte förstå det, när jag fick höra Fikru Marus historia från kommunikationschefen på Swedfund – ett statligt riskkapitalbolag som fokuserar på att skapa ekonomisk utveckling i fattiga länder genom att stötta investeringar.

Jag var där i ett helt annat ärende, när kommunikationsdirektören tog upp Fikru Marus fall. Redan då hade han suttit fängslad i 1,5 år – utan rättegång. Swedfund hade investerat någon miljon kronor i Fikru Marus hjärtklinik, den första i sitt slag Etiopien.

järtläkaren Fikru Maru, som efter fem års fångenskap i Etiopien nu är tillbaka i Sverige. Här med döttrarna Fikerte Maru, till vänster och Emy Maru, på Regeringsgatan i Stockholm.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 3

Fikru Maru mötte anhöriga på Arlanda på fredagen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 3

 Hjärtläkaren Fikru Maru, som efter fem års fångenskap i Etiopien nu är tillbaka i Sverige, håller här presskonferens. Dottern Emy Maru ses till höger.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X