Annons

Hans-Roland Johnsson:Därför gör du klokt i att hävda din smak

Om det bara är en smaksak huruvida Abba, Dylan eller Mozart är bäst, varför är vi då så måna om att uttrycka just vår åsikt? I en ny bok konstaterar filosofen Peter Kivy att våra estetiska dispyter i grunden handlar om viljan att förstå och närma oss varandra.

Under strecket
Publicerad

Mozart och Abba – lika goda kålsupare?

Foto: IBLBild 1 av 1

Mozart och Abba – lika goda kålsupare?

Foto: IBLBild 1 av 1
Mozart och Abba – lika goda kålsupare?
Mozart och Abba – lika goda kålsupare? Foto: IBL

I inledningen till John Fowles roman ”Den franske löjtnantens kvinna” (1969), förlagd till 1800-talets England, möter läsaren en man och en kvinna som vandrar längs en kaj. De sägs vara ”ytterst smakfullt klädda”, ett påstående självklart för gestalternas samtid och som berättaren genom att närmare beskriva deras klädsel också gör gällande för den moderna läsaren. Tycke och smak som sociala företeelser är banala och vardagliga fenomen – ”alla är vi kritiker” som Thomas Anderberg uttryckt saken i boken med samma namn från 2009 – men i ett filosofiskt ­perspektiv är de långt ifrån okomplicerade och de har sysselsatt många skarpa tänkare från 1700-talet och framåt.

Annons
Annons
Annons