Annons

”Därför fungerar inte krishantering i Sverige”

Nyanlända flyktingar som tillfälligt inkvarterades i Malmömässans utställningshall, i november i år.
Nyanlända flyktingar som tillfälligt inkvarterades i Malmömässans utställningshall, i november i år. Foto: Drago Prvulovic/TT

Det är den svenska modellen för förvaltningen som gör att Sverige gång på gång har svårt att agera när kriser uppstår. Denna förståelse är grundläggande för att kunna förändra och skapa bättre handlingskraft, skriver Oscar Larsson, filosofie doktor i statsvetenskap.

Publicerad

Det krävs en djupare förståelse av den svenska krishanteringen
Det tycks som att Sverige gång på gång står handfallet inför större kriser oberoende av den specifika krisens karaktär. Tsunamin 2004, skogsbranden i Västmanland 2014 och nu sist den så kallade flyktingkrisen.

I slutet av september utsåg Stefan Löfven migrationsminister Morgan Johansson till samordnare för regeringens flyktinghantering. I hans uppdrag ingick det även att förbereda eventuella ”extraordinära insatser”. Många menar att de drastiska åtgärderna i form av tillfälliga uppehållstillstånd, förstärkt gränskontroll och nu sist ID-kontroller är missriktade. Regeringen ska i vår tillsätta en oberoende utredning som ska granska hur regeringskansliet och andra myndigheter hanterat flyktingkrisen (SvD 19/12).

Oscar Larsson

Foto: Privat Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons