Henrik Höjer:Därför frodas gängen – 100-årig studie ger svar

I den så kallade Alla hjärtans dag-massakern i Chicago 1929 avlivades sju gängmedlemmar – förmodligen på Al Capones order.
I den så kallade Alla hjärtans dag-massakern i Chicago 1929 avlivades sju gängmedlemmar – förmodligen på Al Capones order. Foto: TT

Hur ska vi bromsa gängbildningen i Sveriges utanförskapsområden? En bra början är att läsa Frederic Thrashers klassiska studie av ungdomskriminaliteten i 1920-talets Chicago, som sätter fingret på den grogrund som får gängen att frodas.

Under strecket
Publicerad
Annons

Frederic Thrashers ”The gang: A study of 1 313 gangs in Chicago” från 1927 är en samhällsvetenskaplig klassiker. Den byggde på sju års sociologiskt forskningsarbete bland Chicagos ungdomsgäng på 1920-talet och var den första stora vetenskapliga kartläggningen och analysen av gängfenomenet. Med detta menas kriminella ungdomsgäng som i regel bygger på en territoriell koppling till några kvarter i en storstad.

Nu har den kommit i svensk översättning, ”Gänget. En studie av 1 313 gäng i Chicago” (övers: Gunnar Sandin; Égalité Bokförlag), och försetts med ett fylligt förord av kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki. Denna förkortade utgåva är 450 sidor lång, och det räcker bra.

Annons
Annons
Annons