Annons

Per Gudmundson:Därför förändras den politiska kartan

Sverigedemokraternas framväxt är en liten del i en mycket större omvälvning, menar statsvetarprofessorn Eric Kaufmann.
Sverigedemokraternas framväxt är en liten del i en mycket större omvälvning, menar statsvetarprofessorn Eric Kaufmann. Foto: Maja Suslin/TT
Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

Västvärlden genomgår en dramatisk befolkningsförändring, driven av migration och olikheter i födslotal. Under innevarande sekel kommer tidigare majoritetsbefolkningar att bli minoriteter. Den demografiska förändringen är den huvudsakliga förklaringen till framväxten av nationalistiska och populistiska rörelser. Dessa kan förstås som reaktioner på en upplevd förlust hos den folkgrupp som trängs undan. Västvärldens majoritetsbefolkningar – amerikaner som valde Donald Trump till president, britter som röstade för brexit eller svenskar som strömmar till Sverigedemokraterna – beter sig därvidlag som andra etniska grupper gjort i utsatta situationer. För att mildra de etniska konflikterna bör majoritetsbefolkningarna få utlopp för sina nationalkänslor.

Det är i korthet argumentet i Eric Kaufmanns nyutkomna tegelsten ”Whiteshift: populism, immigration and the future of white majorities” (Allen Lane/Penguin). Kaufmann är professor i statsvetenskap vid University of London, som intresserar sig för väljarbeteenden i olika etniska grupper.

Annons
Annons
Annons