Annons

Därför får NMR tillstånd att demonstrera

Dialogpoliser finns på plats vid exempelvis demonstrationer, för att fungera som en länk mellan polisledningen och den grupp som arrangerar demonstrationen. Arkivbild.
Dialogpoliser finns på plats vid exempelvis demonstrationer, för att fungera som en länk mellan polisledningen och den grupp som arrangerar demonstrationen. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Efter bråk och oroligheter vid nazistiska NMR:s demonstrationer har högljudda röster tidigare kritiserat polisen för att de gett organisationen tillstånd att demonstrera.

Karin Åhman, professor i offentlig rätt vid Stockholms universitet, förklarar varför nazisterna får demonstrera.

Under strecket
TT
Publicerad

Utgångspunkten för de demonstrationstillstånd som NMR har fått är densamma som för alla andra tillstånd som polisen ger, säger Karin Åhman. I första hand görs bedömningen utifrån hänsyn till allmän ordning och trafik.

– Fri och rättigheter gäller för envar. Man får begränsa demonstrationsfriheten likväl som man får begränsa yttrandefriheten, men yttrandefriheten är väldigt lite begränsad i Sverige. I linje med det har vi också väldigt starka övriga opinionsfriheter och det är då en ordningsfråga när man bedömer om man ska ge tillstånd. Det står att man ska ge tillstånd om man kan göra det utan fara för ordningen och säkerheten eller för trafiken vid sammankomsten.

Annons
Annons
Annons