Därför får ingen svensk ekonomipriset

Den då favorittippade professor Paul M Romer vid New York University fick Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 2018. Han är som forskare på ett amerikanskt elituniversitet ett typexempel på mottagare av priset. Arkivbild.
Den då favorittippade professor Paul M Romer vid New York University fick Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 2018. Han är som forskare på ett amerikanskt elituniversitet ett typexempel på mottagare av priset. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Den typ av spetsforskning som krävs för att få ekonomipriset till Alfred Nobels minne är svår att bedriva i Sverige, enligt professor Daniel Waldenström.

– Vi är tvåa eller trea på alla bollar, säger han.

Joakim Goksör/TT
Publicerad
Annons

Ekonomipriset är en viktig morot för forskare verksamma inom ämnet, enligt Daniel Waldenström, som är verksam vid Institutet för näringslivsforskning. Han jämför det med OS-guld för en idrottare.

– Ett sådant här pris bidrar till produktiviteten för hela fältet. Man slöar inte till när man fått sin fasta tjänst och kanske nått det bästa universitetet. Ekonomipriset hjälper till att skapa ännu en nivå att nå upp till, säger han.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons