Därför faller börsen – storbolagen tappar stort

Stockholmsbörsen är ner mer än 2 procent i torsdagens handel. Fortsatt osäkerhet om handelskrig spökar bland investerare. Men det finns ytterligare två skäl till oro på börsen menar experter som SvD talat med.

Under strecket
Publicerad
De flesta storbolagen tappade på Stockholmsbörsen under torsdagen.

De flesta storbolagen tappade på Stockholmsbörsen under torsdagen.

Foto: Erik Mårtensson/TT
Annons

– Främsta orsaken till dagens nedgång är hotet om nya handelshinder från USA och i viss mån EU-toppmötet. Det finns ett starkt samband mellan världshandelns utveckling och globala aktiekurser – frihandel är positivt och vice versa. Sverige, som är väldigt beroende av exportindustrin, påverkas självklart av det, säger Lars Söderfjell aktiechef på Ålandsbanken till SvD Näringsliv apropå att Stockholmsbörsen fallit över två procent i torsdagens handel.

På Stockholmsbörsen tappar de flesta storbolagen, inklusive exporttunga aktörer som Volvo, Atlas Copco, Sandvik och Ericsson faller flera procent. Men även banksektorn tappar stort. Handelsbanken faller mest av bankerna, med drygt 10 procent, men aktien handlas också utan rätt till utdelning. Fallet i bankaktier har flera förklaringar menar Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons