Annons
”Den politiskt inkorrekte professorn” Jordan B Peterson menar att kvinnan associeras med kaos, och mannen med ordning.
”Den politiskt inkorrekte professorn” Jordan B Peterson menar att kvinnan associeras med kaos, och mannen med ordning. Foto: Privat

Därför dras unga till en guru som föraktar svaghet

Mobbare behövs, och det finns ingen anledning att sympatisera med svaga människor, menar Jordan B Peterson. Carl Cederström, aktuell med en reportagebok om självhjälpsindustrin, förklarar varför psykologiprofessorns dragningskraft är så stark.

Publicerad

Intervjun med den kanadensiske psykologiprofessorn Jordan B Peterson har redan setts av närmare åtta miljoner på Youtube och kallats för en av de största intervjuerna genom tiderna.

Det är slutet av januari och Peterson är på besök i London för att marknadsföra sin nya självhjälpsbok ”12 Rules for Life: An Antidote to Chaos”. Han sitter i randig skjorta och kavaj, lätt tillbakalutad med benen i kors. Ansiktet är allvarligt och sammanbitet, en svag rynka mellan ögonen, det gråbleka håret noggrant bakåtkammat.

Föräldrar som inte vågar bestraffa sina barn är farliga – de gör barnen en otjänst, menar psykologiprofessor Jordan B Peterson.

Foto: Privat Bild 1 av 4

Avskalad interiör. 2015 började Jordan B Peterson lägga ut föreläsningar på Youtube. Akademikern har gått från obskyr professor till medial superstjärna på rekordtid.

Foto: Youtube Bild 2 av 4

Alexander Bard målar upp samma bild av unga vilsna män som Jordan B Peterson. Bard beskriver pojkarna som vandrande tidsinställda bomber.

Foto: Elivira Pihl/IBL Bild 3 av 4

Carl Cederström ägnade ett år åt att närstudera självhjälpsindustrin, vilket resulterade i boken ”Den vilda jakten på ett bättre jag” som utkom i januari.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 4 av 4