Därför borde Saab satsa mer på civil verksamhet

Det låter mer som en spionroman än verksamheten i ett svenskt börsbolag. Saab bör rikta in sig mer på civil verksamhet, även om framgångarna där hittills varit blandade.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är en smutsig bransch som försvarskoncernen Saabs vd Håkan Buskhe beskriver i en intervju med SvD Näringsliv. Enligt Buskhe spionerar konkurrenter på honom och hans medarbetare, avlyssnar hans telefon, sprider felaktig information och det skickas mystiska sms nattetid från hans telefon. Det hela blir inte mindre pikant av att till Saabs specialiteter hör telekrig, radarövervakning samt militär och civil säkerhet.

Varken Saab eller den bransch som bolaget verkar i är som normalt företagande i ett börsbolag. Produkterna som sådana – militär utrustning – är ifrågasatta och många investerare håller sig borta från aktien av bara den anledningen. Själva försäljningen påminner mer om planekonomi än traditionell marknadsekonomi. Vilka möjligheter till motköp som Saab eller dess konkurrenter kan erbjuda betyder ofta minst lika mycket som prestanda och pris. I Saabs fall innebär det främst att andra Wallenbergbolag blandas in i en rad affärer som de bolagens aktieägare emellanåt kan ifrågasätta.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons