Annons

Därför bör Teach for Sweden skrotas

Varför lägga stora statliga resurser på ett system som inte är innovativt, inte kan påvisa resultat, och som devalverar lärarutbildningen? Den frågan ställer Mikael Benserud och Yasmin Hussein och ifrågasätter initiativet Teach for Sweden.

Publicerad

Den 7 februari skrev Ibrahim Baylan och Mikael Damberg
i Expressen om deras förslag på hur svenska skolan ska förbättras. Det rörde sig om att stödja den nystartade organisationen Teach for Sweden (TFS) som bygger på den kritiserade amerikanska förlagan Teach for America (TFA), och nu har rekryteringen i Sverige börjat – delfinansierat av utbildningsdepartementet.

TFA startades 1989, och numera finns det ett antal nationella organisationer knutna till huvudorganisationen Teach for All. Konceptet i dessa organisationer är tämligen enkel. Man rekryterar toppstudenter från elituniversitet och sätter dem att undervisa i en skola som visat dåliga resultat. Parallellt med detta utbildas de i pedagogik efter en inledande femveckorsutbildning. Kritiken som lyfts mot den 24-åriga amerikanska modellen är bred, och kommer från framstående pedagogikforskare, universitet och skolor, samt tidigare TFA-lärare.

Annons
Annons
Annons