Annons

Thomas Steinfeld:Därför bör Nobelpriset inte delas ut

På fredag får vi veta om Svenska Akademien kommer att dela ut Nobelpriset i litteratur i år eller ej. På bilden: I väntan på att Sara Danius, ständig sekreterare i Svenska Akademien, ska presentera årets Nobelpristagare i litteratur, musikern Bob Dylan.
På fredag får vi veta om Svenska Akademien kommer att dela ut Nobelpriset i litteratur i år eller ej. På bilden: I väntan på att Sara Danius, ständig sekreterare i Svenska Akademien, ska presentera årets Nobelpristagare i litteratur, musikern Bob Dylan. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Vem vill ha ett pris, utdelat av en skara människor av tvivelaktig karaktär och med bristande omdömesförmåga? Vilket beslut Svenska Akademien än fattar under torsdagen kan den inte kvarstå som den institution som delar ut Nobelpriset i litteratur, skriver Thomas Steinfeld.

Publicerad

Fråga en uppmärksam läsare av de stora tidningarnas kultursidor i ett näraliggande land – låt oss säga i Frankrike, Tyskland eller England – om hon eller han kan nämna en ledamot av Svenska Akademien. Chanserna är numera rätt så stora att åtminstone Katarina Frostenson, Sara Danius eller Horace Engdahl skulle vara kända till sina namn.

Så har det inte varit särskilt länge, högst ett par veckor kanske. Fram till dess var Svenska Akademien en samling anonyma ledamöter – och det var bra så. För Nobelpriset har alltid varit större än Akademien, till och med större än många av sina pristagare. Skandalerna, som Akademien för tillfället går igenom, har till effekt att ledamöterna träder fram, inte bara i sin funktion, utan också som individer.

På fredag får vi veta om Svenska Akademien kommer att dela ut Nobelpriset i litteratur i år eller ej. På bilden: akademiledamöterna Göran Malmqvist och Sture Allén möter ett pressuppbåd efter ett sammanträde i Börshuset i Gamla stan.

Foto: Fredrik Persson/TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons