Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Anna-Malin Karlsson: Därför bör man inte säga surfplatta

Datorplatta eller pekplatta - ingen surfplatta.

Datorplatta eller pekplatta - ingen surfplatta. Foto: JESSICA GOW/SCANPIX

SPRÅKSPALTEN

Att läsa papperslöst är bra för miljön, tänkte jag, och skaffade en sådan där liten dator som bara består av en pekskärm. Fler och fler läser i dag på skärm: i telefonen eller på små bärbara datorer, med eller utan tangentbord. Men vad ska vi kalla apparaterna? Namnfloran är vildvuxen, svengelsk och kraftigt varumärkespräglad: smartphone, Iphone, Blackberry, Ipad, och laptop. Ibland hörs svenska, mer eller mindre hemsnickrade varianter som smart telefon, padda och surfplatta.

Inom ett fält där det kommer nya prylar nästan varje vecka, och där de kommersiella intressena är starka, är det inte lätt att upprätthålla något slags standard för benämningar. Men Svenska datatermgruppen har sedan 1996 arbetat träget med just detta: att samordna, definiera och föreslå användbara termer för våra it-manicker – på svenska. I april kom nya rekommendationer.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den pekskärmsdator jag just skaffat bör kallas datorplatta eller pekplattasurfplatta blir för begränsat eftersom den används till mer än så. Datorplattor som är specialiserade för läsning av exempelvis e-böcker kan dock kallas läsplattor. En bärbar dator är just en dator som går att bära med sig – en sådan som på engelska kallas laptop eller notebook.

  Annons
  X

  Rekommendationerna speglar den tekniska utvecklingen. Handdator bedöms nu som föråldrat, helt enkelt eftersom fenomenet knappast finns längre. Nu använder folk smartmobiler istället, alltså mobiltelefoner med datorkapacitet. På www.datatermgruppen.se kan man också få råd om stavning och ordformer: skriv e-post istället för e-mail, och skicka eller mejla istället för maila. Internet kan numer skrivas både med stor och liten bokstav och @ uttalas lämpligen snabel-a.

  Eftersom datorspråket både är allmänspråk, fackspråk och branschspråk är Datatermgruppen sammansatt av representanter från ett drygt tjugotal organisationer: it-företag, medieproducenter, tekniska högskolor och språkvårdsinstitutioner. Att så olika intressenter kan enas kring viktiga ord är egentligen ganska fantastiskt. Det visar att språkvård fungerar bäst när den sker i samråd och i nära kontakt med de stora användargrupperna. Rekommendationer ska komma inifrån, snarare än uppifrån!

  Anna-Malin Karlsson

  Annons
  Annons
  X

  Datorplatta eller pekplatta - ingen surfplatta.

  Foto: JESSICA GOW/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X