SvD Perfect Guide
Annons

Därför bör mammor unna sig en barnfri semester

Text: SvD Perfect Guide - 10 juni 2019

Egentid är ett begrepp som inte helt sällan dyker upp i både magasin och på sociala medier. Men för många föräldrar är det svårt att hitta den tiden. Enligt en undersökning från amerikanska Pew Research Center – utfärdad 2015 – ansåg mer än en hälften av alla tillfrågade att tiden inte räckte till för vänner eller fritidsintressen, skriver magasinet Parents. Dessutom visar en studie, publicerad i American Sociological Review att, jämfört med fäder, tillbringar mammor tio extra timmar åt att multitaska – vanligtvis med hushållsarbete och barnpassning.

Så, kanske är det dags för mammor världen över att ta sig en så kallad ”momcation”? Det menar i alla fall psykologen Nava Silton, som nyligen uttalade sig i morgonprogrammet Good Morning America.

– Mammalivet kan vara väldigt stressigt, vare sig de gäller ekonomisk stress, tidsbrist eller att man ska försöka hinna med så mycket som möjligt under en kort period. Jag tror det är jätteviktigt för mammor att få åka iväg.

Många mammor upplever dock skuld när de lämnar hemmet för en semester på egen hand. Men Stilton menar på att det finns flera, övervägande hälsofördelar. I en studie, publicerad i Wisconsin Medical Journal, fann man att kvinnor som tog ledigt minst två gånger per år hade en minskad risk för depression och var mindre trötta. Dessutom var fler nöjda med sina äktenskap.

Saknas både tid och pengar för en längre resa rekommenderas ett mindre avbrott i vardagen. Som att gå på bio eller äta middag ihop med vänner.

Annons