”Därför bör Erik Ullenhag bli vår nästa ledare”

Liberalerna har potential att bli en långsiktigt stark kraft i svensk politik. Då behövs ett samlande, positivt ledarskap. Vi, lokalpolitiker och framför allt ideologiskt engagerade liberaler från olika håll i landet, är övertygade om att Erik Ullenhag kan personifiera det ledarskapet, skriver flera debattörer.

Under strecket
Publicerad

Erik Ullenhag.

Foto: Christine Olsson/TT
Annons

I nuläget har vi liberaler större makt och inflytande än på länge – vi är med och styr 16 av 21 regioner och över hälften av kommunerna, och har genom januariavtalet ett avgörande inflytande över regeringspolitiken och landets budget. Samtidigt är opinionens dom tydlig: Vi måste göra mer för att visa vår relevans i det partipolitiska landskapet.

Liberalerna behövs i en tid då den liberala samhällsmodellen är mer utmanad än kanske någonsin under efterkrigstiden. En liberal kärnuppgift är att försvara det öppna samhället, de mänskliga rättigheterna och de liberala värderingarna. Kravet på en partiledare är att vara glasklar i detta, och att hålla skyddsvallarna höga mot de krafter som ser liberalismen som sina främsta fiender. Men vi måste erbjuda mycket mer än en liberal försvarskamp för att vara relevanta för väljarna.

Annons
Annons
Annons