Annons

Därför blundar du för klimathotet

KNÄCKFRÅGA. Många är vi som läst om och tror på hotet mot klimatet. Det oroar oss djupt. Samtidigt släpper vi ut växthusgaser som aldrig förr. Varför då? Idagsidans serie ska ta reda på det. Först ut: tankefällorna som lurar våra stenåldershjärnor.

Uppdaterad
Publicerad
På en djupare nivå hotar klimatförändringarna hela vår existens och fortlevnad, menar många psykologer. Med uppmaningen till världens ledare att ta krafttag för miljön under det pågående klimatmötet i Mexiko, formade människor i november i år  ”The End?” ståendes på en ö utanför Belize.
På en djupare nivå hotar klimatförändringarna hela vår existens och fortlevnad, menar många psykologer. Med uppmaningen till världens ledare att ta krafttag för miljön under det pågående klimatmötet i Mexiko, formade människor i november i år ”The End?” ståendes på en ö utanför Belize. Foto: Lou Dematteis/AP

Isbjörnen som vankar fram och tillbaka på det krympande isflaket. Kvinnan som vadar fram längs bygatan i Bangladesh med vatten upp till hakan och sina ägodelar på huvudet. Vidsträckta fält av vitblekta koraller. Den ryske mannen som sitter i askan efter sitt nedbrunna hus och gömmer händerna i ansiktet.

På en djupare nivå hotar klimatförändringarna hela vår existens och fortlevnad, menar många psykologer. Med uppmaningen till världens ledare att ta krafttag för miljön under det pågående klimatmötet i Mexiko, formade människor i november i år ”The End?” ståendes på en ö utanför Belize.

Foto: Lou Dematteis/AP Bild 1 av 6

Klimathotet gäller inte mig, utan fattiga människor i andra delar av världen, resonerar många.

Foto: RAFIQUR RAHMAN/REUTERS Bild 2 av 6

2. Klimatförändringarna är på de flesta håll i världen fortfarande svåra att upptäcka med blotta ögat - och därmed lättare att förtränga eller helt avfärda. 

Foto: DAVID MAGNUSSON Bild 3 av 6

Utan regler för hur gemensamma naturresurser får utnyttjas är risken för överexploatering stor.

Foto: STR Bild 4 av 6

fter attackerna mot World Trade Center 2001, minskade oron för klimatet.

Foto: CHAO SOI CHEONG/AP Bild 5 av 6

ekvämlighet idag - som att ta bilen till jobbet - smäller högre än klimatvinster i framtiden.

Foto: BJÖRN LARSSON ASK Bild 6 av 6
Annons
Annons
Annons
Annons