Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Göran Eriksson: Därför blir LO:s linje problem för Löfven

Det väntar ett rosornas krig om vinstintressen och näringslivets roll i välfärden. LO-kongressens beslut går tvärt emot den nya S-ledningens politiska strategi.

Den nye S-ledaren Stefan Löfven har gjort sig känd för framför allt en sak: att tala väl om näringslivet. Syftet är inte att värva röster bland börsbolagens direktörer.

Signalen är i stället riktad till den väljargrupp som anses avgöra de svenska valen. Kalla den medelklass, mellanskikt eller mittenväljare, kanske ”M-gruppen” om ni vill - för det handlar också om att vinna tillbaka S-sympatisörer som de två senaste valen har rört sig direkt till Moderaterna.

Så när LO-kongressen beslutade att LO vill ha en ”non profit-princip” i välfärden så ställer det till problem för Stefan Löfven.

Annons
X

Den tredje att-satsen i Handels motion till kongressen lyder nämligen så här: ”att LO genom sin samhällspolitiska påverkan ska försöka förmå Socialdemokraterna att anamma den politiska inriktning som här beslutas”.

Det är en uppmaning som den nye LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson inte kan missförstå: se till att påverka S-kongressen nästa år. Den kongress som ska fatta ett beslut som Socialdemokraterna kan gå till val på.

Löfvens problem är inte att den nya LO-linjen saknar stöd i opinionen. SOM-institutets mätningar visar att det långt in i den borgerliga väljarkåren finns en utbredd skepsis mot privata intressen i välfärden.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Valåret 2010 var majoriteten både bland C- och KD-sympatisörer emot att sjukhus ska få drivas i vinstsyfte. De flesta KD-väljarna var också negativa till att låta privata företag driva äldreomsorg.

  Bland väljare på den rödgröna sidan är motståndet ännu större. Det skulle alltså kunna vara smart att exploatera den opinionen politiskt.

  Men den nya S-ledningen resonerar inte så. LO-linjen skulle nämligen innebära en kontrarevolution mot flera decenniers utveckling - som Socialdemokraterna ofta medverkat till.

  Knappt en femtedel av alla anställda inom välfärdssektorn arbetar i dag i privat regi. Mer än 20 procent av gymnasieleverna går i friskolor.

  Att helt stoppa vinstintressen i välfärden skulle alltså vara en drastisk förändring:

  • Över hundra tusen anställda skulle tvingas byta arbetsgivare. Många företag - inte bara riskkapitalister - skulle gå omkull.

  • Det skulle av de politiska motståndarna beskrivas som socialism. Det är en debatt som kan skrämma ”M-gruppen” i en valrörelse.

  • Det skulle skapa en skarp konflikt med näringslivet. Och de nya Socialdemokraterna älskar ju som sagt näringslivet.

  • Många inom S-ledningen - och många av partiets kommunalråd - tror inte att det är möjligt att stoppa vinstintressen. Och tror de på idén med flera konkurrerande utförare: för att det kan bli billigare, eller skapa valfrihet - eller både och.

  Stefan Löfven kommer att jobba hårt för att LO-linjen inte ska bli partiets. Rosornas välfärdskrig kan börja.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X