Annons

Erika Hallhagen/Malena Rydell:Därför blev #tystnadtagning så stort

Uppropet från svenska skådespelerskor har inte bara toppat svenska medier utan även nått långt utanför landets gränser. Och vittnesmålen fortsätter att strömma in.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1
Bild 1 av 1

“Det är helt enkelt inte möjligt att återgå till tidigare ordning efter denna massiva vittnesbörd.”

Så skrev DN:s teaterkritiker Johan Hilton efter att uppropet #tystnadtagning publicerats i SvD i veckan och kallade det en revolution.

Kraften i berättelserna är så drabbande, övergreppen så häpnadsväckande, att vi alla baxnade.

Morgonen efter uppropet kallade kulturminister Alice Bah Kuhnke till sig cheferna för nationalscenerna och krävde ett slut på övergreppskulturen.

Statsministern fördömde beteendet i branschen. Kanske blev genomslaget extra stort för att berättelserna bärs fram av kollektivets kraft. Det här handlar inte om att hänga enskilda män. Det här handlar om de patriarkala strukturerna igen. För även om #tystnadtagning avslöjar att den manliga genikulten får vissa män i teater- och filmvärlden att rentav romantisera svinigheten, så är strukturerna något vi alla känner igen.

Annons
Annons

Osäkra anställningsvillkor och skillnader mellan mäns och kvinnors löner finns även i vår bransch, säkert också i din. Lönestrukturerna befäster mannens ställning som den som är värd lite mer. Långt ifrån alla tar sedan steget till att lägga sin penis i sina kvinnliga kollegors händer, eller skicka den i ett sms, men att det är förbluffande många som gör det vittnar både #tystnadtagning och #metoo om.

Vi är överväldigade av det genomslag som detta modiga och mäktiga upprop har fått. Det har spridits över världen. Franska Le Monde och amerikanska Hollywood reporter är några tidningar som har rapporterat om det (vi har översatt uppropet till engelska) och efter SvD:s rapportering kring uppropet inleder nu Dramaten en internutredning mot en skådespelare

Fler utredningar lär följa – för vittnesmålen fortsätter att strömma in. 

Här publicerar vi flera nya vittnesmål. Denna gång handlar de om övergrepp som har skett i film- och tv-branschen.  Listan med namnunderskrifter växer hela tiden och är i skrivande stund uppe i 584 namn. 

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons