X
Annons
X
Israeliska trupper på frammarsch den 6 juni 1967 i egyptiska Sinai under sexdagarskriget.
Israeliska trupper på frammarsch den 6 juni 1967 i egyptiska Sinai under sexdagarskriget. Foto: AP

Därför blev Israels stora seger en förbannelse

För 50 år sedan besegrade Israel samtliga arabstater i ett krig som varade sex dagar. Araberna förödmjukades och nya uppgifter visar att Marocko dessutom hjälpte Israel till segern.

Resultatet av sexdagarskriget 1967 var något av en pyrrhusseger, en fördömd välsignelse som någon uttryckte det. Ockupationen pågår fortfarande och något fredsavtal mellan israeler och palestinier är inte i sikte.

Jag minns fortfarande när familjen, med mamma och pappa som överlevde Förintelsen, lyssnade på radio den 5 juni 1967. Under flera månader hade stämningen blivit alltmer hotfull, och känslan av att Israel skulle förlora ett kommande krig mot de arabiska grannstaterna eskalerade. Det kändes som om hela staten Israels existens stod på spel.

Sexdagarskriget var en följd av spänningarna som byggdes upp mellan Israel och arabstaterna Syrien, Egypten och Jordanien i början av 1967. Ett halvår senare – efter israelisk-syriska strider, egyptiska trupper som marscherade upp mot Israel gräns och Egyptens beslut att blockera Aqabaviken för israelisk sjöfart – var Israel, enligt Nationalencyklopedin, omgivet av en egyptisk-jordansk-syrisk militärring.

Israeliska trupper i gamla staden i Jerusalem sedan de tagit över den jordanska delen av staden.

Foto: Israeliska armén/AP Bild 1 av 6
Bild 2 av 6

Egyptiska krigsfångar vid en israelisk postering på Gazaremsan den 8 juni 1967.

Foto: AP Bild 3 av 6

En arabisk kvinna i bön utanför sitt förstörda hus i juni 1967.

Foto: AP Bild 4 av 6

Marockos kung Hassan II. Bild från 23 oktober 1982 vid en presskonferens i Washington DC.

Foto: Charles Tasnadi/AP Bild 5 av 6

Palestinska flyktingar med ägodelar på väg över en delvis förstörd bro över floden Jordan den 22 juni 1967. Många av flyktingarna sa att israelerna tvingade dem att lämna den Israelkontrollerade delen av Jordanien.

Foto: Bernard Frye/AP Bild 6 av 6