Annons
X
Annons
X

Ivar Arpi: Därför biter inte skandaler på SD

(uppdaterad)
Inga skandaler tycks fästa på Sverigedemokraterna.
Inga skandaler tycks fästa på Sverigedemokraterna. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Skandal efter skandal. Ändå går Sverigedemokraterna framåt i opinionen. I andra partier räcker det med en obetald tv-avgift eller en Toblerone på fel kontokort för att tvingas bort. Svenska väljare är som regel hårda mot slarvande, oärliga politiker. Men skandalerna får få konsekvenser för stödet till SD. Hur kommer det sig?

I måndags skrev DN och Helsingborgs Dagblad om sverigedemokraten Michael Rosenberg som i början av 1990-talet gjorde kassaskåpsstölder. Detta visste partiets partisekreterare Björn Söder om, enligt DN, men skrev ändå under den vandelsförsäkran – att man inte dömts för brott – som numera krävs för att ha uppdrag i SD. Det magstarka är att Rosenberg sitter i den valberedning som beslutar om vem som är lämplig för förtroendeuppdrag inom partiet. Och i går skrev Expo och Expressen om några SD-kandidater som bakåt i tiden haft kopplingar till högerextrema partier. Skandaler som hade fått andra partier att krisa. Men en inte alltför vågad gissning är att detta trots allt inte får stödet för SD att minska.

Det finns huvudsakligen två förklaringar till att smutsen inte riktigt fäster på SD. Åtminstone till varför opinionsstödet inte minskar efter skandalerna.

Annons
X

**För det första **är utbudet på partier som vill minska invandringen minst sagt skralt. Sedan Ny demokrati försvann har det saknats ett parti som driver frågan. I väljargruppen som vill minska flyktingmottagandet har Sverigedemokraterna ökat från 0 procent år 2001 till 19 procent hösten 2013, visade SOM-institutet i går i en ny rapport. De som rankar den frågan högt och vill minska invandringen har helt enkelt inget annat parti att rösta på. Men alla som tycker som SD röstar inte på partiet. 21 procent av väljarna tycker att SD har den bästa integrationspolitiken, enligt en Novus-mätning i mars, men mindre än hälften av dessa sympatiserar med partiet. Hela 62 procent av sverigedemokraternas sympatisörer är missnöjda med demokratin, enligt senaste SOM-undersökningen. Därför kommer det inte spela särskilt stor roll om journalister avslöjar att en eller annan sverigedemokrat är rasist, inkompetent eller brottslig. Så länge SD har monopol på att vilja minska invandringen kommer de att få röster av den väljargruppen.

**För det andra **utmärker sig sverigedemokraternas väljare med att misstro journalister mer än andra. Den misstron gör att många av partiets sympatisörer lika gärna kan tänka att de etablerade medierna bedriver en klappjakt på SD som att tro på kritiken. En del av dem får ändå sin världsbild från andra medier.

Därför kommer väljarna inte att överge SD även om det blir fler skandaler. SD är det enda partiet som fångat upp den invandringskritiska opinionen i Sverige. Det skulle därför krävas en mycket värre skandal än att någon i SD en gång i tiden var brottslig för att få partiets sympatisörer att sluta rösta för minskad invandring. Men skandalerna har dock effekten att partiet blir ännu mer avskytt av dem som redan avskyr partiet. Så granskningarna måste givetvis fortsätta, som med alla partier, men man kanske inte ska hoppas för mycket på vad de kan åstadkomma i väljaropinionen.
 

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Inga skandaler tycks fästa på Sverigedemokraterna.

  Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X