Annons

Därför äter vi så mycket mindre blodpudding

Köttvanorna förändras: USA antas nu ha nått "peak meat" – där minskar konsumtionen till följd av att allt fler kända personer tar avstånd från rött kött. I Sverige har billigare skinka och kycklingens intåg lett till historiskt hög köttkonsumtion, visar SvD:s genomgång av våra matvanor.

Under strecket
Publicerad

Svenskar är mycket förtjusta i nötkött, typ entrecôte.

Foto: Anders Wiklund/ TT Bild 1 av 1
Svenskar är mycket förtjusta i nötkött, typ entrecôte.
Svenskar är mycket förtjusta i nötkött, typ entrecôte. Foto: Anders Wiklund/ TT

I flera rapporter, bland annat från FN, har det varnats för västvärldens höga köttkonsumtion. Risken för cancer antas öka och man har även sett visst samband mellan kött och hjärt- och kärlsjukdomar. Särskilt charkprodukter och korv kan vara en orsak till tjock- och ändtarmscancer. Ljust kött som kyckling och annan fågel har inte visat sig öka risken för cancer.

Annons
Annons
Annons