Därför äter vi så mycket mindre blodpudding

Köttvanorna förändras: USA antas nu ha nått "peak meat" – där minskar konsumtionen till följd av att allt fler kända personer tar avstånd från rött kött. I Sverige har billigare skinka och kycklingens intåg lett till historiskt hög köttkonsumtion, visar SvD:s genomgång av våra matvanor.

Under strecket
Publicerad
Annons

I flera rapporter, bland annat från FN, har det varnats för västvärldens höga köttkonsumtion. Risken för cancer antas öka och man har även sett visst samband mellan kött och hjärt- och kärlsjukdomar. Särskilt charkprodukter och korv kan vara en orsak till tjock- och ändtarmscancer. Ljust kött som kyckling och annan fågel har inte visat sig öka risken för cancer.

För mycket kött är inte heller bra för miljön. I dag står produktionen av kött för nästan 15 procent av växthusgaserna i världen. Värst för klimatet är nötkött – ett kilo orsakar mellan 23 och 39 kilo växthusgaser. Det är tio gånger så mycket som ett kilo kyckling. Anledningen är den metangas som kossorna släpper ut när de idisslar maten. Men allt är inte dåligt med kött. Betande djur håller landskapen öppna vilket är bra för den biologiska mångfalden.

Annons
Annons
Annons