Foto: Pexels
Perfect Guide

Därför är yngsta barnet föräldrarnas favorit

Vi förmodar ofta att det äldsta barnet är föräldrarnas favorit – hur ska de andra syskonen kunna tävla mot den förstfödde?
Men enligt en ny studie är yngsta syskonet med störst sannolikhet föräldrarnas favorit. Men forskare från Brigham Young University School menar att det egentligen handlar om att det är viktigare för yngsta barnet att känna sig som favoriten. Om det yngsta syskonet känner sig som favoriten är det troligt att resten av familjen håller med.

Annons
X

Forskare tror att det beror på en social jämförelse, där yngre syskon lägger större vikt på att jämföra sig själv med de äldre syskonen.

– Det äldsta syskonet tänker också på sina syskon och på sig själv i relation till dem, det är bara inte en så stor del av deras dagliga liv, säger Brigham Young University Schools assisterande professor Alex Jensen.

– Min gissning är att det är ovanligare för föräldrar att säga till de äldre syskonet "kan inte du vara lite mer som dina yngre syskon" det är snarare tvärtom.

Forskarna kunde dra slutsatsen efter att ha studerat 300 familjer där alla hade två tonåringar. Jensen tror dock att resultatet hade blivit detsamma om de undersökte större familjer.

Till Toppen