Annons

Därför är Linda Pira symbolen för vår tid

Linda Pira.
Linda Pira. Foto: Christine Olsson/TT

Politiken bör förenkla och förbättra reglerna för den digitala ekonomin, skriver Mats Persson (L).

Under strecket
Publicerad

Några dagar före jul lanserade hiphopartisten Linda Pira en app som förmedlar kontakt mellan arbetare som söker extrajobb och kunder som vill få enklare tjänster utförda. Det dröjde inte många timmar innan kritikstormen tog fart.
Nu stöps arbetsmarknaden om av digital teknik. Genom digitaliseringen kan bytet av tjänster mellan människor ske med färre mellanhänder. Företag som Yepstr, Tipp Tapp och Foodora är alla en del av den plattformsbaserade nya arbetsmarknaden där fasta anställningar ersätts av tillfälliga gig.

Den nya tekniken skapar stora möjligheter. Vår tids IKEA är de nya företag som växer fram inom den svenska startup-scenen och utvecklar nya digitala tjänster. Delningsekonomin skapar dessutom helt nya vägar in på arbetsmarknaden för de som står utanför. Det gäller inte minst de låg-utbildade invandrare som i dag fastnar i långvarigt bidragsberoende. När det växer fram enklare jobb som inte kräver utbildning eller arbetslivserfarenhet kan fler stå på egna ben med egen försörjning.

Annons
Annons
Annons