Annons
Krönika

Martin Jönsson:Därför är Kates bröst viktiga

Svenska Se & Hör finns bland de tidningar som publicerat bilder på en toplessolande hertiginnan av Cambridge. Det är, på sikt, ett hot mot pressfriheten, skriver Martin Jönsson.

Under strecket
Publicerad

När Carina Löfkvist, chefredaktör för Se & Hör, förklarar varför tidningen valt att publicera de omstridda bilderna på Englands blivande drottning, säger hon att det baserats på en nyhetsvärdering, att bilderna är ”oskyldiga” och att hennes främsta uppgift är att sälja tidningar.

Det är i och för sig ärligt. Men det är också ett alltför enkelt sätt att friskriva sig från allt ansvar. Paparazzibilder, vars enda mål är att ta sig innanför den privata sfären, existerar av ett enda skäl: att det finns en marknad för dem. Så länge det finns redaktioner som kastar sig över dem och är beredda att betala är signalen väldigt tydlig: ta fler bilder. Löfkvist gick i och för sig inte lika långt som hennes danska redaktörskollega, som sade att han var ”väldigt stolt” över att han lyckats få köpa bilderna, men hon tycks helt sakna förståelse för att publiceringen kan vara problematisk.

Annons
Annons
Annons