Annons
Fördjupning

Önationen utklassar Sverige i jämställdhet

Foto: IBL och Johanna Hanno.

Partierna tävlar om att vara bäst på jämställdhet. För tionde året i rad fortsätter Island att utklassa Sverige. Önationen hamnar återigen i topp i den globala jämställdhetsmätningen.

SvD har åkt till Reykjavik och tagit reda på varför landet återigen slår Sverige på en tidigare paradgren.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Stefan Sigurðsson, vd för ett telefon- och kommunikationsföretag, uppmuntrar pappor att vabba och har satsat på jämställdhetsarbetet.

Foto: Johanna HannoBild 1 av 7

Helen Breiðfjörð, HR-ansvarig, är positivt inställd till Islands lag som innebär att företag måste bevisa att lönerna är jämställda.

Foto: Johanna HannoBild 2 av 7

Island har, som enda land i världen, en tredelad föräldraförsäkring. Det har lett till att isländska pappor i dag tar ut störst andel av föräldraledigheten bland fäder i Norden.

Foto: Shutterstock/IBLBild 3 av 7

Reykjavik.

Foto: Johanna HannoBild 4 av 7

En isländsk folkloristisk ”trollbroder” hyllar julen vid Myvatn – en av landets varma källor.

Foto: Egill Bjarnason/TTBild 5 av 7

Alla är med – på Island finns en politisk enighet jämställdhetsfrågor, uppger Ásmundur Einar Dadason, social- och jämställdhetsminister.

Foto: Johanna HannoBild 6 av 7

Reykjavik.

Foto: Johanna HannoBild 7 av 7

REYKJAVIK Sverige – världens mest jämställda land. Åtminstone var det så fram tills 2007, om man använder World Economic Forums globala rankning över länders jämställdhetsarbete, gender gap index, som måttstock. Sedan dess har Sverige dalat – och Island klättrat. 2008 knuffade Norge bort Sverige från förstaplatsen och året därpå satte sig Island i förarsätet, för att sedan stanna där. Sverige rasade till femte plats men hamnar nu trea i 2018 års mätning, efter Island och Norge. Finland kommer på fjärde plats.

Orsakerna är flera. När Vigdís Finnbogadóttir blev Islands president 1980 var hon världens första demokratiskt valda kvinnliga statsöverhuvud – Sverige har inte haft någon kvinna som statsminister. På Island har också historiska milstolpar lagt grunden för jämställdhetsarbete och landet sticker ut med politisk enighet och progressiva reformer.

Annons
Annons
Annons