Analys

Erik Bergin:Därför är hela börsuppgången borta

Erik Bergin

Stockholmsbörsen står på minus och hela årets uppgång, på som mest drygt 14 procent i mars, är borta. En dramatisk handelsfredag med ett negativt nyhetsflöde från det skuldsatta Europa riskerar sätta tonen den närmaste framtiden.

Under strecket
Publicerad
Nasdaq OMX Stockholm.

Nasdaq OMX Stockholm.

Foto: SIMON PAULIN
Annons

Det är en fredag som Europabörserna troligen helst varit utan. En rad nyheter konvergerade i en press nedåt som till slut raderade ut hela årets uppgång för Stockholmsbörsen. I princip hela Europas börser öppnade nedåt på morgonen med fall på mellan 1 och 3 procent, för att senare under dagen hämta upp en del av fallet. Brentoljan föll under 107 dollar per fat till den lägsta nivån hittills i år i den asiatiska handeln på oron att eurokrisen och svag USA-statistik ska minska efterfrågan på olja.

Hela veckan har dramatiken kring Grekland skapat nervositet. I tisdags stod det klart att landet går till ett osäkert nyval i mitten av juni. Situationen där gjorde att kreditvärderingsinstitutet Fitch på fredagen graderade ned grekiska statspapper till skräpstatus. Manövern går i linje med bland andra Anders Borgs prognos för Grekland som är att landet närmar sig, som Borg uttryckte det, ”vägs ände” för sitt medlemskap i eurozonen och därmed för de nödlån från EU, ECB och IMF som håller landet under armarna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons