X
Annons
X
”Om ett hus brinner sätter man sig inte och pratat om att vi kanske kan göra si eller så, då släcker man elden och springer ut och ringer 112. Partierna pratar om andra saker”, säger Greta Thunberg till SvD.
”Om ett hus brinner sätter man sig inte och pratat om att vi kanske kan göra si eller så, då släcker man elden och springer ut och ringer 112. Partierna pratar om andra saker”, säger Greta Thunberg till SvD. Foto: Tomas Oneborg

Därför är Greta Thunberg inte miljöpartist

Långläsning

Klimatengagemanget växer men Miljöpartiet krymper. Varför går klimataktivister som Greta Thunberg inte med i MP? "Fundamentalisterna" i partiet förlorade maktkampen och MP fortsätter att styra landet – men frågan är om partiledningen tog regeringsplanet och missade klimattåget.

"Bra att ni engagerar er för klimatet!". Klimatministern och det gröna språkröret Isabella Lövin har lämnat en hälsning i skolstrejkarnas gästbok. MP-toppen Per Bolund hänvisade även till 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg när han nyligen gick ut med att han vill ta över som språkrör.

Men klimataktivisterna som står och fryser utanför riksdagen ger MP-topparna kalla handen.

”Om ett hus brinner sätter man sig inte och pratat om att vi kanske kan göra si eller så, då släcker man elden och springer ut och ringer 112. Partierna pratar om andra saker”, säger Greta Thunberg till SvD.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 7

Aktivisterna utanför riksdagen kräver att politikerna ska lyssna – och agera.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 7

Avgående språkröret Gustav Fridolin protesterade själv utanför riksdagen på samma ställe som Greta Thunberg – fast 2002, året innan hon föddes.

Foto: Leif R Jansson/TT Bild 3 av 7

– Många väljare uppfattar nog inte Per Bolund som en miljöpolitiker. Det kunde ha varit smartare med Daniel Helldén som gjort sig känd som cykelfascisten som vill slänga ut allt vad bilar heter från Stockholm, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 4 av 7

Per Bolund ska nu navigera genom ännu en mandatperiod tillsammans med Socialdemokraterna.

Foto: Tomas Oneborg Bild 5 av 7

Rörelser som Extinction Rebellion, som i veckan blockerade Vattenfalls kontor, växer. De menar att det är uppenbart att partipolitiken inte räcker: "Det finns en existentiell dimension av klimathotet och förlusten av liv omkring oss”, skriver gruppen i mejl till SvD.

Foto: Extinction Rebellion/Jana Eriksson Bild 6 av 7

16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg har blivit en kändis och en symbol för ett växande klimatuppror.

Foto: Tomas Oneborg Bild 7 av 7