Annons

Carl Rudbeck:Därför är det lättare sagt än gjort att vara sig själv

Filosofiska guider till dig själv: Aristoteles, Jean-Jacques Rousseau och Madame de Lafayette.
Filosofiska guider till dig själv: Aristoteles, Jean-Jacques Rousseau och Madame de Lafayette. Foto: TT

Vad händer om man finner sitt sanna jag, men varken man själv eller någon annan gillar vad man hittar? En ny bok granskar hur den ändlösa jakten på det autentiska jaget har förändrats från antiken fram till våra dagar. 

Under strecket
Publicerad

Egentligen borde det inte vara något problem – att vara sig själv. Jag är jag och inget annat. Visst kan en person förställa sig. Hon kan både kroppsligt och andligt klä ut sig, men bakom alla mer eller mindre bedrägliga förklädnader finns väl ändå hela tiden en sann, en autentisk kärna som jag möjligen kan dölja för omvärlden men i långa loppet inte för mig själv.

Om det vore så enkelt skulle många terapeuter, psykologer, psykoanalytiker och en och annan filosof förlora jobbet. Att hitta hem till sig själv har nämligen varit ett, visar det sig, mångtusenårigt projekt som antagit en stor mängd olika, ja nästan diametralt motsatta, former under historiens gång. Det finns inte och kommer aldrig att finnas något generellt recept på hur det ska gå till eller ens vad det sanna jaget egentligen är. De finns som till och med förnekar att det alls finns.

Annons
Annons
Annons