Annons
X
Annons
X

Därför är det bäst för USA om Romney vinner

I november avgörs vem som kommer att styra USA de närmaste fyra åren. Den sittande presidenten Barack Obama ställs mot utmanaren Mitt Romney. SvD Brännpunkt bad två debattörer att redogöra för varför just ”deras” kandidat bör vinna. Hans Bergström vill se Mitt Romney som nästa president.

Mitt Romney.
Mitt Romney. Foto: EVAN VUCCI/AP

BRÄNNPUNKT | AMERIKANSKA VALET

Romney förstår företagandets villkor och är en bevisat skicklig ledare.
Hans Bergström

Det främsta argumentet för Mitt Romney är att Barack Obama inte förtjänar att omväljas. Tre skäl är för mig avgörande:

1. Obamas ekonomiska politik.

Annons
X

Grunden i den är stora offentliga program, i förening med skattehöjningar på företagande. Det fungerar inte. Amerikanska företag sitter med kassor på cirka tre tusen miljarder dollar. De omvandlas inte till investeringar. En stor del av orsaken är den skattesmäll som väntar 2013 om Obama vinner. Obama vill höja skatten på reavinster och på utdelning, samtidigt som USA har en bolagsskatt på 35 procent.

Den amerikanska trippelbeskattningen på familjeföretagande skulle bli bland de högsta i världen. Den nya skatten för sjukvård ska utgå även på reavinster, mot alla försäkringsprinciper. Icke utdelade vinster i ett familjeföretag skulle från 2013 beskattas med 43 procent, mot 15 nu. En arvsskatt på 35 procent kan komma att återföras till 50 procent. Varje familjeföretagare i USA tvingas fundera på att göra sig av med sitt företag innan dråpslaget kommer. Därtill ska den marginella inkomstskatten höjas från 35 till 43 procent, plus delstatsskatt.

Obama förstår inte företagandets villkor och gör stor skada för amerikansk tillväxtkraft.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  2. Oansvarigt ledarskap.

  Barack Obama har inte på två hela år utövat det ledarskap som åvilar en president. Han har inte lyft ett finger för att göra något åt den statsskuld som skenar. När en kommission av tunga demokrater och republikaner – Bowles/Simpson – lade fram ett modigt program för att långsiktigt sanera statsfinanserna, vägrade presidenten att ge sitt stöd. I stället har han lagt all kraft på kampanj för återval. Barack Obama har deltagit i mer än dubbelt så många ”fundraisers” som George W Bush inför valet 2004. Presidenten är huvudansvarig för att USA med öppna ögon går mot en hotande statsbankrutt, som också skadar framtidstron.

  3. Ideologisk utsikt.

  Barack Obama befinner sig långt till vänster om den amerikanska mitten. Han dolde det skickligt 2008, med tal om ”en ny ton i Washington”. Den här gången är det klasskrig och hårda motsättningar som gäller för Obama, vilket bättre speglar hans grundsyn. Barack Obamas hela prägling och syn på politiska metoder kommer från vänstersociologen Saul Alinsky och dennes Rules for radicals.

  Mitt Romney? Romney förstår företagandets villkor och är en bevisat skicklig ledare. I sociala och kulturella frågor är han i grunden öppen och tolerant. Romney är ett dugande, och inte skrämmande, alternativ till en president som bör få gå.

  HANS BERGSTRÖM

  f d chefredaktör DN, docent i statsvetenskap, bor i USA sedan 2003

  LÄS OCKSÅ:
  Därför är det bäst om Obama vinner

  Annons
  Annons
  X

  Mitt Romney.

  Foto: EVAN VUCCI/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X