Annons

Linda Bakkman:Kostråd utan belägg slår mynt av vår hälsoångest

Ovetenskapliga råd sprids som sanningar och motstridiga studieresultat basuneras ut av medierna. Varför är glappet mellan vad vi tror oss veta och vad som faktiskt är belagt så stort inom just kost och hälsa? Min analys är att det finns tre huvudsakliga skäl.

Under strecket
Publicerad

Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 1

Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 1
Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Kost återfinns tillsammans med tobak överst i listan med riskfaktorer för förtida död och omfattande ohälsa i Sverige. Dessutom är det livsmedel som står för den största andelen av hushållens konsumtionsbaserade utsläpp, strax före transporter. Vad vi äter har onekligen en väldigt stor påverkan på såväl vår hälsa som utsikterna för ett hållbart samhälle. Därför är det inte konstigt att vårt intresse för mat återspeglas i ett stort medialt utrymme och att livsstils- och kokböcker toppar bokhandlarnas försäljningslistor.

Annons
Annons
Annons