Afrikanska bufflar ordnar omröstningar inom hjorden.
Afrikanska bufflar ordnar omröstningar inom hjorden. Foto: Jurgen Christine Sohns/TT

Därför är buffeln ett äkta politiskt djur

De som argumenterar för djurs rättigheter kräver ofta att djur bör ha rätt att inte bli dödade, inte tas till fånga och inte användas för någon annans vinning. Men ska man kunna leva ett rikt liv är det inte tillräckligt att slippa bli dödad eller tillfångatagen.

Publicerad

Fladdermöss sjunger sånger för sina kärlekspartners, med en struktur som är lika komplex som människors meningar. Papegojor kan tala med människor om matematiska problem på människospråk. Hundar förstår grammatiken i människospråk och kommunicerar med doftmönster i sin egen grammatik. Bin anger geografiska koordinater på ett symboliskt sätt genom dans. Delfiner har namn. Präriehundar beskriver besökare i detalj. Hundar och människor utsöndrar kärlekshormonet oxytocin när de har ögonkontakt med varandra. Vargar kommunicerar om lek under lek. Hästar kan läsa människors kroppar. Bläckfiskar kan förmedla ett helt spektrum av information till andra med hjälp av färgmönster på huden.

Genom dessa och andra språkliga uttryck talar djur om för varandra och för oss hur de känner sig och vad de vill, och de beskriver sin omgivning. De tar kontakt, ställer frågor och ger svar. Människornas språk är kanske unikt i sin komplexitet och mångsidighet, men det är andra djurs språk också.