Därför älskar vi Skam

”Skam” är en norsk tv-serie som blivit väldigt populär bland svenska ungdomar. Den handlar om ett tjejgäng och personerna omkring dem. Rut, 13, och Ester, 13, tillhör fansen.
”Skam” är en norsk tv-serie som blivit väldigt populär bland svenska ungdomar. Den handlar om ett tjejgäng och personerna omkring dem. Rut, 13, och Ester, 13, tillhör fansen. Foto: Tomas Oneborg

Det är knappast någon som har missat fenomenet ”Skam”. Men vad är det som gör den norska ungdomsserien så populär? SvD Junior träffade två stora fans.

Publicerad

Vad gymnasieeleverna på Hartvig Nissens skola i Oslo har för sig har fångat miljontals människors intresse. Det är inte bara i Skandinavien som ”Skam”-serien slagit stort, utan även i länder som USA, England, Tyskland, Mexiko, Italien och Spanien. Egentligen ser Eva, Noora, Isak och de andra elevernas vardag väldigt vanlig ut, och kanske är det just det som lockar så många.

Ester och Rut har sett alla tre säsonger av ”Skam” som finns på SVT och älskar serien.

–  Varje säsong handlar om en person som går på skolan. Man får följa huvudpersonens relationer, val och ­problem, berättar Ester.

–  Det finns liksom inget mål, inget speciellt som de ska uppnå – som i till exempel Harry Potter – utan själva grejen är att man får följa med i deras liv, säger Rut.

William och Noora. Ester och Rut har svårt att välja en favoritroll men tycker att Noora (spelad av Josefine Frida Pettersen) är den som gör smartast val. ”Hon är cool och följer inte med strömmen så mycket”, tycker tjejerna.
William och Noora. Ester och Rut har svårt att välja en favoritroll men tycker att Noora (spelad av Josefine Frida Pettersen) är den som gör smartast val. ”Hon är cool och följer inte med strömmen så mycket”, tycker tjejerna. Foto: NRK

Serien skildrar vänskap, kärlek, och allt vad det innebär att vara ung. Egentligen riktar den sig till något äldre unga. Skaparen Julie Andems huvudmålgrupp är tjejer som är 16 år, men Rut och Ester tycker att 12–13-åringar absolut kan se den.

–  Men de dricker ganska ­mycket ­alkohol. Vissa kanske
påverkas av det, säger de.

Just att serien handlar om en del alkohol, droger och sex gör att yngre gärna kan se den med en vuxen. (Det är en tonårsserie, är man för ung kan man se den när man blir lite­äldre.)

Skam är den mest tittade serien någonsin på SVT Play.
Skam är den mest tittade serien någonsin på SVT Play. Foto: Tomas Oneborg

I Rut och Esters klass råder det extrem ”Skam”-feber. Många har ändrat inställningarna på mobilen så att den har norsk text, det pratas norsk slang och ”drittsekk” (skitstövel) har blivit det populäraste ordet i klassen.

–  Alla i vår klass som sett ”Skam” tycker den är jättebra. Vi sätter ofta på låtar från serien och följer massa fanpages på Instagram. Det är också många som vill köpa Nooras läppstift, och ha ­likadan frisyr och kappa som hon, berättar de.

Det finns flera anledningar till att de tycker ”Skam” är så bra. En är att den bara handlar om unga, och deras beslut. Vuxna är inte med alls i serien.

En annan är att handlingen känns mer verklighetstrogen än mycket annat som de ser på.

–  Jag tycker det är skönt att den är norsk, det blir nära eftersom vi bor i grannlandet. När det är amerikanskt känns det så långt bort, som att det inte kan hända en själv, säger Ester.

–  Hon som skapade serien ­intervjuade jättemånga ungdomar för att få det att bli så verkligt som möjligt, och det märks verkligen. Att rollfigurerna också har egna Instagram-konton gör det mer spännande, säger Rut.

Tjejerna hyllar även hur serien är filmad. Det är fina bilder, bra ljus och känns påkostat. De tycker att ”Skam” är genom­arbetad – på alla plan – och att det inte hastas fram.

–  När en person är ledsen i serien får den vara det en stund.
I andra serier går allt så snabbt, här får saker ta tid, säger Ester.

Annons

William och Noora. Ester och Rut har svårt att välja en favoritroll men tycker att Noora (spelad av Josefine Frida Pettersen) är den som gör smartast val. ”Hon är cool och följer inte med strömmen så mycket”, tycker tjejerna.

Foto: NRK Bild 1 av 2

Skam är den mest tittade serien någonsin på SVT Play.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons