Annons

Gunnar Wiman:Därför älskar vi att skrämmas av ryssen

Från 40-talets spökraketer till våra dagars osynliga ubåtar: det krävs inte mycket för att vi ska börja projicera akuta hotbilder på det stora grannlandet i öst. Å andra sidan bör den totalitära utvecklingen i Putins Ryssland inte heller bagatelliseras, visar Sverigeaktuella Masha Gessen i sin senaste bok.

Under strecket
Publicerad

Stridsvagn med sovjetisk fana under segerdagsparaden i Moskva, 9/5 2017.

Foto: Wu Zhuang/IBL

Masha Gessen är journalist och författare. Hon föddes i Moskva 1967 och flyttade till New York med sin familj 1981, för att sedan återvända till Moskva 1991.

Foto: Casia Bromberg

Putin håller sitt årliga utfrågningsprogram där han i direktsändning svarar på tittarnas frågor.

Foto: Alexander Zemlianichenko Jr/AP

Mattias Göransson är chefredaktör för magasinet Filter och har ett förflutet som reportageskribent för bland annat Dagens Nyheter och Expressen.

Foto: Ola Kjelbye

Stridsvagn med sovjetisk fana under segerdagsparaden i Moskva, 9/5 2017.

Foto: Wu Zhuang/IBL
Stridsvagn med sovjetisk fana under segerdagsparaden i Moskva, 9/5 2017.
Stridsvagn med sovjetisk fana under segerdagsparaden i Moskva, 9/5 2017. Foto: Wu Zhuang/IBL

När Ryssland såg sig om efter fotfäste i rasmassorna efter Sovjetunionens kollaps 1991 tycktes en ny tid morna sig, inte bara för länderna som hade hukat bakom järnridån, utan för hela världen. Ryssland ­inledde returresan mot rättsstat och ­demokrati från en 75 år lång totalitär återvändsgränd. Men dithän har vi inte kommit. Ryssland har återigen växlat in på det auktoritära spåret, denna gång med en gigantisk korruption i släptåg. Så frågan är varför – och om slutstationen även denna gång stavas totalitarism? Kring dessa frågor rör sig den rysk-amerikanska författaren Masha Gessen i sin nya bok ”Framtiden är historia. Det totalitära Rysslands återkomst” (övers: Jessica Hallén; Brombergs Förlag). 

Annons
Annons
Annons