Annons

Därför accelererar elbilar så snabbt

Teslas suv, Model X, väger 2,4 ton men kan trots det accelerera från 0 till 100 kilometer i timmen på tre sekunder i sitt snabbaste utförande. Fyrhjulsdrift och elmotor som ger 980 newtonmeter är delar av förklaringen.
Teslas suv, Model X, väger 2,4 ton men kan trots det accelerera från 0 till 100 kilometer i timmen på tre sekunder i sitt snabbaste utförande. Fyrhjulsdrift och elmotor som ger 980 newtonmeter är delar av förklaringen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Effekt och vridmoment berättar en hel del om en bils prestationsförmåga. Vad är det egentligen som sker vid acceleration, och hur kommer det sig att elbilar verkar så kvicka ur startblocken?

Under strecket
Publicerad

Nissans elbil Leaf har 150 hästkrafter och klarar att accelerera från 0 till 100 kilometer i timmen på åtta sekunder.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Elmotorn i till exempel Hyundai Kona Electric ger högt vridmoment från stillastående och utvecklar en hög effekt redan vid låga hastigheter.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Jämfört med en fossildriven motor kan elmotorn utveckla en hög effekt redan vid låga hastigheter.

Foto: Doug McLean/Shutterstock

En elmotor utvecklar högt vridmoment från noll varv per minut.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Första gången du kör en elbil är chansen stor att du kommer att bli överraskad. Är du van vid hur en bensin- eller dieselbil känns blir skillnaden nästan komisk. Elbilen drar i väg som skjuten ur en slangbella, utan tvekan eller fördröjning.

Beror det på att elbilar har starkare motorer än traditionella bilar? Ja och nej. Det finns elbilar vars motorer är starkare än dem i genomsnittliga bensin- och dieselbilar. Tesla är ett exempel, där de snabbaste versionerna av de tunga familjebilarna ska kunna accelerera från 0 till 100 på mindre än tre sekunder.

Annons
Annons
Annons