Annons

Där missnöjet styr växer SD

I Surahammars centrum har butikerna slagit igen. Kvar finns ett systembolag och ett apotek. Det stora köpcentrat Erikslund utanför Västerås ligger tio minuter bort med bil och lockar mer än bruksortens gamla torg.
I Surahammars centrum har butikerna slagit igen. Kvar finns ett systembolag och ett apotek. Det stora köpcentrat Erikslund utanför Västerås ligger tio minuter bort med bil och lockar mer än bruksortens gamla torg. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Årtionden av socialdemokratiskt styre kan snart vara över i bruksorten Surahammar. Ett pyrande missnöje har lyft Sverigedemokraterna som nu är näst största parti.

Orten är långt ifrån unik. SD vinner mark i glest befolkade kommuner där invånarna har tuffa ekonomiska villkor.

TT
Publicerad

En fluga surrar under taket på andra våningen i Folkets hus. Det är en praktisk byggnad, bred och kantig. På samma gång anspråkslös och imposant där den ligger mitt på torget i Surahammar. Plåt och tegel som säger "socialdemokrati" lika tydligt som någon röd ros.

– Vi tycker att vi har en bra politik, när det gäller badhuset, och sjukvården, och polisen. Vi har bra resultat i skolan, säger Chatarina Ståhl (S), ordförande i Surahammar arbetarekommun och andra namn i kommunfullmäktige.

– SD spelar på en oroskänsla som vi inte har lyckats fånga, att Sverige brinner och att folk far illa, säger Chatarina Ståhl, Socialdemokraternas andra namn Surahammars kommun.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 2

– När vi startade blev vi fruktansvärt utfrysta. De hälsade inte på oss, de stod hellre än att sitta bredvid en sverigedemokrat. Nu talar alla de andra partierna med oss, säger Stig Pettersson som startade Sverigedemokraterna i Surahammar.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons