Annons

Där går smärtgränsen för att höja räntan

Stefan Ingves.
Stefan Ingves. Foto: Tomas Oneborg

Den allra sista pusselbiten inför Riksbankens räntebesked kommer 09.30 på onsdagen. Frågan är hur låg inflation kan riksbankscheferna tolerera för att ändå rösta för höjd reporänta nästa vecka.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Annika Winsth, chefekonom Nordea

Foto: Joakim Goksör

Beskedet från Riksbankschef Stefan Ingves var glasklart i oktober. I december kommer räntehöjningen från minus 0,25 procent till 0 procent.

Men all statistik har inte gått Riksbankens väg. På tisdagen kom data över inflationsförväntningarna (KPIF) som visar att de backade på ett, två och fem år. På fem år var förväntningarna 1,8 procent, enligt Prospera.

Ännu viktigare är den inflationssiffra som presenteras av SCB klockan 9:30 på onsdagen. Riksbankens egen prognos är en inflation i årstakt, mätt som KPIF på 1,7 procent, medan marknaden förväntar sig en något lägre siffra.

Frågan är därför hur låg inflation som skulle krävs för att Riksbanken ska byta fot och ställa in höjningen.

De ekonomer som SvD talar med menar att det skulle krävas en dramatiskt låg inflationssiffra.

Johan Löf, makroekonom vid Handelsbanken, menar att det skulle krävas något extraordinärt för att Riksbanken skulle vända och inte höja till noll.

– Om inflationen kommer in lägre än 1,4 procent börjar det bli osäkert om de verkligen fullföljer, säger han.

Annons
Annons

Annika Winsth, chefekonom Nordea

Foto: Joakim Goksör

Även Lina Fransson, räntestrateg på SEB, anser att inflationen måste avvika rejält från det förväntade för att Riksbanken ska vända om.

– Skulle inflationen komma in på 1,4 procent blir svårt att se att Riksbanken skulle leverera den här höjningen, säger Lina Fransson och nämner att det märks en viss nervositet på marknaden kring detta.

Osäkerheten kommer redan vid en inflation på 1,5 procent menar hon.

– En inflation på 1,6 procent, som är marginellt under Riksbankens prognos, kan man leva med, men den stora skillnaden blir om man får ännu större avvikelser, säger hon.

Annika Winsth, chefekonom Nordea
Annika Winsth, chefekonom Nordea Foto: Joakim Goksör

Nordeas chefekonom Annika Winsth vill inte säga en specifik siffra då de olika riksbankscheferna troligen gör egna bedömningar.

– Jag tror att Anna Breman, Cecilia Skingsley och Stefan Ingves kommer att rösta för en höjning. Medan Henry Ohlsson är jättesvårläst. Per Jansson kommer att reservera sig.

Vad händer om inflationen bara är drygt 1 procent?

– Det skulle bli oerhört jobbigt för dem. Men där är vi ju inte. Jag tror inte vi landar så lågt, säger Annika Winsth.

Hon menar också att sannolikheten för en höjning har förändrats de senaste tiden.

– Hade du frågat mig för två veckor sedan hade jag sagt att det var 95 procents sannolikhet för en höjning, medan idag säger jag 70–75 procent. Och i marknaden pratar man till och med om behovet att behöva sänka.

Annons
Annons

Trots en lägre sannolikhet tros Annika Winsth att nästa veckas besked blir en höjning. En viktig förklaring till det är att Riksbanken så tydligt kommunicerat att höjningen kommer. Då blir det svårt att inte leverera.

– Det kommer att bli jättesvårt kommunikativt att inte höja, då måste det vara något dramatiskt, säger Annika Winsth.

Lin Fransson för ett liknande resonemang. Hon konstaterar att Riksbanken gärna vill komma bort från den extrema penningpolitiken och att man har ganska bråttom att få till en höjning nu när inflationen ändå är nära målet.

Samtidigt spelar andra variabler in, som exempelvis den svaga kronan.

– Skulle man i det här läget, när marknaden prisat in en stor sannolikhet för en höjning, istället backa är risken att kronan försvagas väldigt fort. Och förtroende för Riksbankens kommunikation skulle påverkas. Backar man, gör man det svårt för sig.

Den senaste inflationssiffran rör oktober. Då var inflationstakten, enligt måttet KPIF, 1,5 procent i oktober, att jämföra med 1,3 procent i september.

Riksbankens inflationsmål är 2 procent mätt som KPIF.

Nästa räntebesked blir offentligt den 19 december klockan 9:30.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons