Annons
X
Annons
X

Danvikstull får nya sjönära vyer

Under sommaren presenterar SvD-med- arbetare sina personliga Stockholmstips, allt ifrån littreära och fotografiska nedslag i svunna miljöer till högst reella nutida pärlor värda ett besök. I dag konstaterar Margaretha Schön att ett gammal industriområde har blivit promenadvänligt bostadsområde.

Danvikstull är ett av de senaste tillskotten i omvandlingen av Stockholms stränder.
Nedanför Henriksdalsberget och runt gamla Saltsjöqvarn växer nu fram nya kvarter. Berget har gett möjlighet för hus med olika höjd och på olika nivåer - strövvänligt för den som är nyfiken på hur andra bor.

Bland alla balkongrustade nybyggen ligger några av de gamla husen förvånat kvar. Saltsjöqvarns kaj är vackert stenlagd och bitvis kantad av en bred träbrygga. Här solar kvarterets folk i egna stolar men den gästande flanören kan slå sig ner på någon av bryggans breda bänkar och njuta av utsikten. På andra sidan inloppet till Saltsjön syns Waldemarsudde inbäddat i lummighet, Ryssvikens vajande master och Beckholmens kranar. Åt vänster Skeppsbrons rundade husrad och citys många kyrktorn.

Den gula Mannagrynskvarnen i funkisstil har redan förvandlats till bostäder medan Stora Kvarnen enligt planerna ska bli hotell. Men ännu står den röda tegelborgen sorgligt förfallen med trasiga rutor.
Längs Danviks-kanalens kaj in mot
Hammarby sjö ligger Boule & Berså, med nio boulebanor, vilstolar, fik och bar.
Pendelbåten Emelie, mellan Nybro- viken och Hammarby sjöstad, angör Saltsjöqvarns brygga en gång i timmen fredag kväll till söndag. Buss 53 har hållplats uppe på berget.
Bortom det som nu kallas Danviksstrand ligger Finnboda, nästa byggprojekt. Det tidigare varvsområdet ska också bli ett av Stockholms nya ”sjönära bostadsområden”. Om Finnboda från 1874 till nu handlar en utställning på Nacka konsthall i Dieselverkstaden (till 27 augusti).

Annons
X
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X