Dansprofilen Jan Zetterberg död

En av de viktigaste profilerna inom dans-Sverige, Jan Zetterberg, har avlidit efter en lång tids sjukdom. Han grundade bland annat Dansens hus i Stockholm. Den envisa drivkraften behöll han in i det sista.

Under strecket
Publicerad
Annons

– En stor saknad, ett stort tomrum.
Dansens hus chef Kenneth Kvarnström, som efter att ha verkat som koreograf tog över stolen efter grundaren Jan Zetterberg 2004, har svårt att med några ord sammanfatta allt som föregångaren betytt för den struktur och kunskap om dans som finns i Sverige idag.
– Han trodde nästan maniskt på dansen som konstform. Man kunde ha sina kontroverser med honom men hans drivkraft för den professionella scenkonsten byggde på en poetisk ådra och tro på konsten.
Jan Zetterberg insomnade stilla på Södersjukhuset i söndags. Så sent som i torsdags diskuterade han ett handlingsprogram för dansutbildningarna med Kulturrådet.

Just det långsiktiga och mångfasetterade perspektivet på dans kännetecknade arkitektsonen vars dansarkarriär tog slut efter en skada. Med sitt brinnande intresse för konst, form, litteratur och musik vidgade han istället vår syn på dans med den envises energi och entusiasm.
1989 bildades stiftelsen Dansens hus. Två år senare slogs portarna upp med Stockholm Event, ett specialskapat verk av Merce Cunningham. Under åren fick publiken bekanta sig med storheter som Rosas, Sankai Juku, Pina Bausch men också en rad svenska koreografer. Zetterberg bjöd även, inte okontroversiellt, in streetdansgruppen Bounce, och publiksiffrorna rakade i höjden.
– Han var ständigt nyfiken, också på det han inte kände till, säger Christina Molander, tidigare marknadschef på Dansens hus och idag chef för Moderna dansteatern.
– Han hade alltid fokus på dansen, och var vild i sin smak! Vem ska nu vidga mina perspektiv? Han kunde vara förbannad och säga: Varför tycker folk att formen på en brödrost är intressantare än form i konsten?
Tillsammans värkte de fram grunden för Dansnät Sverige, ett regionalt nätverk som nyligen har permanentats av regeringen.
På lördag ska Dansens hus ha sitt dansparty, i år firar man 15.
– Vi kommer att hedra Janne, men också visa vanliga föreställningar, för det skulle han ha velat, säger Kvarnström.
JZ:s egen fåtölj i stora salongen kommer dock att stå tom. Det känns tomt.

Annons
Annons
Annons