Danskt trassel bakom Postens fiaskoutveckling

Postnords svenska verksamhet har bantats rejält. En femtedel av de anställda har försvunnit sedan 2009 samtidigt som kvaliteten i verksamheten har rasat. Orsaken till besparingarna är till stor del förluster i den danska verksamheten – där det snart kan kosta 34 kronor att få fram ett brev dagen efter.

Under strecket
Publicerad
Foto: Marko Säävälä/TT

Såhär muntert såg det ut när Post Danmarks f.d. styrelseordförande Fritz H. Schur, Sveriges dåvarande näringsminister Maud Olofsson och Postens tidigare vd och koncernchef Erik Olsson tog i hand med anledning av att svenska och danska posten går samman.

Foto: Lars Pehrson
Annons

Som SvD Näringsliv kunnat berätta tidigare, har den svenska posten tvingats sänka sina kostnader och därmed försämra kvaliteten på sin service. Men den största orsaken till Postnords stora problem finns på andra sidan Öresund: i Danmark.

Fusionen med danska Posten har nämligen inte alls hållit vad den lovade. År 2008, inför samgåendet, redovisade den danska postverksamheten ett rörelseresultat på nära 1,2 miljarder kronor. Rörelsemarginalen på över 8 procent var bättre än vad den svenska verksamheten delen redovisade samma år.

Annons
Annons
Annons